Кабинетът отпуска нови 1,8 млрд. лв. за борба с кризата

Топ
16:45 - 28 Юли 2020
2263
Кабинетът отпуска нови 1,8 млрд. лв. за борба с кризата

Мерките на правителството са в две групи - първата са социално-икономическите, изцяло финансирани от бюджета. И втора група - за 1 млрд и 800 млн. лева, които ще бъдат изпълнявани чрез Министерство на икономиката. В скорошен план те могат да нараснат с още 400 млн. лв от програма на ЕС. 

Това обяви каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг за новите социално-икономически мерки срещу последиците от COVID-19 след среща с работодателите. 

Той уточни, че тези 1,8 млрд. лв. са главно средства от еврофондовете, които са били пренастроени. 

"По целия пакет от мерки имаме съвпадение с работодателите на около 85-90%. Останалите отворени теми ще се направи фина настройка по тях в следващите два-три дни", коментира Лъчезар Борисов.

Една от мерките е свързана с насърчаване на съществуващи инвестиции на 56 проекта за 700 млн. лева и над 8 000 работни места. Очакват се нови инвестиции за над 1 млрд. лева, уточни министърът на икономиката.

Той е предложил на работодателските организации да бъдат част от надзорен орган за разпределение на евросредствата в икономическото министерство. 

"Ще очакваме да се опростят максимално процедурите за достъп по тези проекти, които ще бъдат предоставени. Ще настояваме да се направи и програма за довеждането на тези проекти до знанието на техните ползватели. Нужно е ускоряване на нещата – защото ако се забавят няколко месеца още, голяма част от усилията ще бъдат безсмислени", казаха по повод новите мерки от Българската търговско-промишлена палата. 

"Амбицията ни е до края на годината да вкараме в България поне още 1 млрд. лв. инвестиции", съобщи още министър Борисов.