Кабинетът предлага на депутатите да купим системи за електронна война за новите патрулни кораби

Актуални новини
18:12 - 17 Юли 2024
1567

Служебното правителство предлага на парламента да приеме проект за инвестиционен разход „Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници“.

Военното министерство има подписан договор от края на 2020 г. с германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG”  за проектиране, построяване и доставка на два многофункционални патрулни кораба.

Така ще бъдат изградени необходимите бойни способности на новите кораби. Целта е да се усъвършенстват способностите за водене на бойни действия в морските пространства с надводен и въздушен противник, включително за отразяване на атаките на дронове, пише в мотивите на Министерския съвет.

Също така чрез средства за радиоелектронно разузнаване ще се придобият и способности за наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването, включително за откриване на подводници на по-големи дистанции и тяхното следене.

Това гарантира изграждането на способности за защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България и способства изпълнението на поетите
ангажименти на Република България в системата на колективната отбрана на НАТО и ЕС, мотивират се още от служебното правителство в предложението си до депутатите.