Кабинетът "Петков" приема актуализацията на бюджета, въпреки двете "Не"

Политика
10:29 - 08 Юни 2022
3132
Кабинетът "Петков" приема актуализацията на бюджета, въпреки двете "Не"

Правителството ще одобри на днешното си заседание актуализацията на бюджета, обяви премиерът Кирил Петков в началото на заседанието. Това ще стане, въпреки че нито коалицията, нито социалните партньори одобриха актуализацията. Довечера има нов съвет на четирите управляващи формации, отново по темата да бюджета.

С актуализацията на бюджета пенсиите се вдигат с 10% плюс 60 лв, максималната става 2000 лв., а минималната се вдига от 300 на 467 лв. или със 167 лв., а за предните 12 години е вдигната със 100 лв., подчерта Петков пред министрите си. Така той сравни увеличението на доходите на възрастните хора с това при трите мандата управление на Бойко Борисов.

С актуализацията ще се въведе и отстъпката от 25 ст. на литър бензин или дизел без добавки, подчерта Петков. Тя ще важи само за автомобили с български номера, разясни премиерът.

Петков изброи и останалите антикризисни мерки в бюджета - освобождаване на тока и природния газ от акциз, 9 процента ДДС за парното, нулев данък за хляба. Тези мерки за 2 млрд. лв. не са проинфлационни, защото дефицитът остава на ниво 4,1 процента, обясни Петков.