Кабинетът "Желязков" не мина, НС отхвърли премиера

14 депутати от ДПС гласуваха против кандидатурата на предложения министър-председател

Политика
16:23 - 03 Юли 2024
6621
Кабинетът "Желязков" не мина, НС отхвърли премиера

Кабинетът "Росен Желязков" не мина. Всъщност въобще не се стигна до гласуване на предложеното правителство, защото още кандидатурата на Желязков като премиер не бе одобрена. 

"За" гласуваха 98, 138 бяха против, а двама се въздържаха.

Новината е, че 14 депутати от ДПС гласуваха против предложения министър-председател.  

Това стана след повече от три часа дебати. Общо 138 народни представители не подкрепиха предложението Росен Желязков да стане премиер на кабинет на малцинството. 98 бяха "за", двама се въздържаха - един от ПП-ДБ и един от ДПС. Двама независими народни представители гласуваха против.

Така не се стигна изобщо до гласуване на състав и структура на правителството, след като кандидат-премиерът беше категорично отхвърлен от пленарната зала.

В Народното събрание, освен депутатите, присъстват още президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илиана Йотова, премиерът Димитър Главчев, както и представителите на религиозните общности в страната, включително и новоизбраният патриарх Даниил.

"Предложеният от мен състав на правителството има основната задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните поне три дефицита - дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането", каза преди гласуването номинираният за министър-председател Росен Желязков.

С това дневният ред на заседанието на парламента беше изчерпан и заседанието беше закрито. Следващото заседание на парламента е утре в 9.00 ч.

Снимки: Агнес Методиева