Кабинетът реши: Ограничаваме временно достъпа на продукти от Украйна

Решението влиза в сила от 24 април до 30 юни, няма да засегне транзита на зърно през България

Новини
13:29 - 19 Април 2023
2148
Кабинетът реши: Ограничаваме временно достъпа на продукти от Украйна

Министерският съвет прие решение за временна забрана за внос на зърнени култури от Украйна. Имаме продукция за няколко милиарда и ако не вземем мерки, няма да можем да я пласираме.

Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на брифинг в Министерския съвет. 

Решението влиза в 24 април до 30 юни.

Има положителни тестове за неразрешени препарати от ЕС, има и държави, които са унищожили продукция, посочи Гечев.

България ще чака зелена светлина от ЕК за това решение. "Надяваме се това да даде глас за искане на решение от ЕК на проблема. Когато една държава има проблеми, целият ЕС, има проблеми", посочи той.

По думите му обаче забраната не се отнася до т.нар. коридори на солидарност, тоест това няма да засегне транзитът на зърно през България до трети страни. 

Икономическият министър Никола Стоянов посочи, че това е една крайна мярка, но последва Полша, Унгария и Словакия. „Подкрепата ни за Украйна продължава, диалогът с ЕК продължава ежедневно, днес отново ще има среща. Има сериозно разбиране колко важен проблем е това за нас. Земеделието е голяма част от икономиката, 16% от заетите е в селскостопанския сектор. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по някакъв начин“, коментира още Никола Стоянов и също повтори, че транзитът през страната ще продължи. 

„Очакваме обаче трайно решение от ЕК да се гарантира, че това са коридори за солидарност и коридори за транзит, а не нещо друго“, изтъкна още икономическият министър. 

Земеделският министър увери, че няма условия за повишаване на цените, пазарът така или иначе е пренаситен, предстои и жътва. Ние ще партнираме с производителите за пласиране на продукцията. Той призова да се използва този прозорец за продажба на българската продукция.