Кабинетът се споразумя с 2 организации на земеделските стопани, 26 обявиха протести

Общество
21:43 - 12 Февруари 2024
2169
Кабинетът се споразумя с 2 организации на земеделските стопани, 26 обявиха протести

Правителството и няколко земеделски организации подписаха споразумение за допълнителната помощ, която ще получат. Това се разбра след поредния кръг срещи, завършил с такива в Министерския съвет тази вечер. Първоначално не се разбра какво пише в документа като представители на доскорошните протестиращи обявиха, че договореното ще стане публично, когато по неговата допустимост се произнесе Европейската комисия.

Земеделският министър Кирил Вътев обяви, че винаги парите изглеждат по-малко на тези, които ги искат.

"Проблемите на земеделците по нищо не се различават, има други интереси, по които се различават. Относно разплащанията - винаги парите изглеждат по-малко за този, който трябва да ги получи", обясни той.

Участниците в разговорите днес в края на деня ги описаха като тежък процес, нещо, почнато от нулата и докарано донякъде, доста напрежение и трудности, и заключиха, че е сложена запетайка в разговорите с управляващите, а не точка. 

От изпратения по-късно текст на споразумението от Министерския съвет се вижда, че то включва Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите. То включва вече оповестените параметри.