Кабинетът спаси Симфоничния оркестър на Разград

Култура
13:21 - 01 Юни 2023
1829
Кабинетът спаси Симфоничния оркестър на Разград

Симфоничният оркестър в Разград бе спасен с министерско постановление, съобщиха от Министерство на културата.

Правителството одобри Постановление за изменение на Постановление на Министерски съвет № 45 от 2014 г. за дейността на държавни културни институти. С приетия нормативен акт се коригира несъответствието между наименованието "Театрално-музикален център" - Разград и неговия реален предмет на дейност.

Името на държавния културен институт се променя от "Театрално-музикален център“ - Разград в "Театрално-музикален и филхармоничен център - Разград ".

Приетото постановление, което бе предложено от Министерството на културата, разделя стандартите за финансиране на оркестъра от тези на театралните структури в културния институт. По този начин се решава проблемът с финансирането на симфоничния оркестър в Разград.

С тревожните обстоятелства около застрашения оркестър министърът на културата Найден Тодоров бе запознат още при встъпването си в длъжност. Имаше реална опасност един от най-старите оркестри в България да спре да съществува. Сега – с приемането на Постановлението на Министерския съвет – неговото нормално функциониране в полза на културните традиции и живот в региона е гарантирано.