Кабинетът ухажва Ковачки да не затваря тецовете

Актуални новини
17:34 - 23 Септември 2022
3223
Кабинетът ухажва Ковачки да не затваря тецовете

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството на енергетиката днес се е провела среща с ръководството на ТЕЦ "Марица 3", която се намира в Димитровград, и ТЕЦ "Брикел", която се намира в Гълъбово.

В срещата е участвал и водещият се за консултант на двата теца Христо Ковачки. За този факт обаче не се съобщава в прессъобщението на енергийното ведомство. Това става известно от изпратена от министерството снимка от срещата. Неофициално собствеността на двата теца е свързвана с Ковачки.

На 17 юли бившият министър на околната среда Борислав Сандов не беше допуснат до територията на ТЕЦ "Брикел". Два дни по-късно бившият премиер Кирил Петков направи изненадваща проверка в теца и откри куп нередности. Той изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на "Брикел" и дали е налице връзка с Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Преди десет дни Христов и Карамфилова обявиха, че ТЕЦ "Марица 3" ще бъде затворена временно, защото ако не бъде и тя продължи да замърсява, имало опасност да бъдат затворени трите големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн, известни като ТЕЦ "Марица-изток 1", ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Марица-изток 3".

ЕЦ "Брикел" беше затваряна неколкократно по заповед на Сандов, но съдът в крайна сметка реши, че топлоцентралата следва да продължи да работи.

В днешната среща е участвал и екип от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) начело с екоминистъра Росица Карамфилова. Темата на срещата е бил изисканият от двете министерства план от ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3" да прекратят замърсяването на въздуха в Гълъбово и Димитровград в пъти над нормите.

"Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и чрез предизборни протести. Има ясен комплекс от мерки, които могат да доведат до влизане в определените норми, ако не - ще бъдем принудени да преминем към затваряне", е заявил Христов, визирайки вероятно протестите, които се проведоха преди десетина дни пред "Брикел" в Гълъбово с искане централата да спре да замърсява и да бъде затворена.

От своя страна Росица Карамфилова е отбелязала, че служебното правителство не искало да се стига до затваряне на двата теца, но "няма да правим компромис с ежедневните проверки и спазването и прилагането на закона".

От Министерството на енергетиката твърдят, че ръководството на двете предприятия е представило пред Христов и Карамфилова конкретни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за всяка топлоцентрала, с които да се гарантира работа на тецовете в рамките на еконормите.

Те включват: използването на въглища с ниско съдържание на сяра, подобряване на ефективността на горивния процес, разширяване на сероочистните инсталации, преминаване към намален капацитет на работа и превантивно преустановяване на такава, когато бъде регистрирано наближаване на нормите за качество на въздуха за серен диоксид.

Според енергийното ведомство изпълнението на някои от тези стъпки вече било започнало и в двете дружества, като енергийното и екоминистерството уверяват, че ще оказват непрестанен мониторинг и контрол по неговото прилагане. От страна на МОСВ ще се извършват ежедневни проверки. От предприятията са обещали, че през следващите месеци започва мащабен ремонт на котлите на ТЕЦ "Брикел".

Ръководството на двата теца е представило концепция за дългосрочна инвестиционна програма на дружествата, която включва въвеждане на термолитична инсталация с 400 мегавата мощност.

Обсъдено е било реализирането на пилотен проект по нея, който щял да се наблюдава от Министерството на енергетиката и неговите експерти. Неговото успешно реализиране ще е важно за намаляване на въглеродните емисии и постигане на реална декарбонизация от страна на дружествата.