Кабинетът - в ръцете на ДПС

Политика
16:00 - 21 Юли 2021
8626
Кабинетът - в ръцете на ДПС

Вечните балансьори в политиката от Движението за права и свободи май и този път ще запазят статута си на златните пръсти в парламента. След първия работен ден на 46-ото Народно събрание стана ясно, че именно от ДПС ще зависи избора на новото правителство.

Благодарение на хората на Мустафа Карадайъ в парламента днес Ива Митева от ИТН за втори път седна на председателския стол в Народното събрание. Кандидатурата й бе одобрена от ИТН, ДБ, „Изправи се БГ! Ние идваме” и 27 души от движението. 

„С помощта на ДПС ще бъде избран и кабинетът, който „Има такъв народ” ще предложи. Най-вероятно те няма директно да гласуват „за” поднесения им от трибуната състав на правителството - а ще подпомогнат избора му, сваляйки кворума, като не се регистрират”, обясниха пред Lupa.bg новоизбрани депутати.

От самото Движение за права и свободи засега пазят мълчание по темата.

„Утре сутринта групата ще се събере и ще решаваме какво да правим”, лаконичен беше пред Lupa.bg дългогодишният народен представител от ДПС Рамадан Аталай.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ обаче директно заяви в обръщението си към депутатите, че движението иска да има правителство.

„Докато някои размишляват, предполагат, коментират или открито твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, колко и как спечелилата и някоя друга партия има връзки с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и България да излезе от кризата”, подчерта той от парламентарната трибуна.

В ГЕРБ днес също бяха убедени, че ДПС ще помогне за избора на кабинет. „При избора за председател на Народното събрание Ива Митева беше подкрепена от партиите на протеста и ДПС. Смятам, че тази конфигурация ще се запази и при подкрепата на бъдещ кабинет, така че най-вероятно ще има правителство на партиите на протеста и ДПС", прогнозира Тома Биков от ГЕРБ.

Тезата му беше подкрепена и от колегата му Даниел Митов: „Преди малко, при избора на председател на НС, стана ясно новото парламентарно мнозинство - ИТН, ДБ, ИБНИ и ДПС. Тройната коалиция стана четворна, формулата 3:5:8 ще бъде претворена в нещо още по-порочно”, написа във Фейсбук той. 

„Само БСП увисна самотно... Това е много лош сигнал – все едно БСП е никой!”,

самосъжаляваха се червените депутати. 

Снимка: Агнес Методиева