Кабинетът внася актуализацията на бюджета до дни

Политика
14:15 - 29 Юли 2021
1134
Кабинетът внася актуализацията на бюджета до дни

В 15 ч. ще има извънредно заседание на правителството, на което ще бъде прието предложението за актуализация на бюджета.

Това съобщи по време на изслушване в парламента днес премиерът Стефан Янев. Тя трябва да бъде приета от депутатите в парламента. Около общ план за актуализация на бюджета се обединиха в понеделник (26 юли) участниците в извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на Янев отделните министерства няма да имат проблем да функционират нормално без актуализация,

но социалните плащания, мерките за бизнеса, за подпомагане на здравната система в условията на епидемия от COVID-19 няма как да бъдат осигурени за септември, ако актуализацията не се внесе в парламента в началото на август.

Иначе би било добре актуализацията да бъде внесена от редовно правителство, посочи Янев. Премиерът информира народните представители, че неговият кабинет е заварил, меко казано, притеснителна финансова ситуация през май. "Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", каза той.

"Установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината", съобщи Стефан Янев.