Кацаров: Хората с много антитела не получават зелен сертификат

Новини
21:05 - 20 Октомври 2021
6897
Кацаров: Хората с много антитела не получават зелен сертификат

Здравният министър Стойчо Кацаров категорично отряза опцията високите антитела да са вариант за доказателство, което да осигури зелен сертификат. Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат", отсече той пред Bulgaria ON AIR.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", посочи министърът.

Обсъждат се и нови идеи, като например да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините. "Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя Кацаров.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", каза още министърът. 

И допълни, че в следващите дни системата ще заработи и всички хора с антигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат", като това ще стане най-късно в понеделник. После с номера на теста хората ще могат да изтеглят сертификата от системата. 

Кацаров обеща, че големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, защото целта била не да се налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров. Той не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес", защото още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.
Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър.