Кацаров пуска децата в училище след тест (НА ЖИВО)

Политика
13:40 - 03 Ноември 2021
4870
Кацаров пуска децата в училище след тест (НА ЖИВО)

Здравният министър пуска до края на днешния ден заповед, с която ще разреши присъственото обучение на учениците при осигуряване на безопасна среда, т.е. след тестване, съобщи самият Стойчо Кацаров в интервю пред "Дневник". 

По повод затварянето на школата като първа мярка, той обясни, че родителите били тези, отговорни за поведението на децата и къде те ходят в свободното си време, а не министърът. Учениците от 1 до 4 клас твърдо се връщат след 8 ноември. 

Два са доставчиците, избрани за тестовете на децата. Те ще са щадящи, с торбичка, а не с четка. "Това са тестовете за всички училища. Ще има и нова поръчка", съобщи още Кацаров. Договорите вече били сключени. 

"Няма конкретно число, след което да затворим цялата страна. Следим един куп показатели и се прави оценка на риска и ако тя показва, че при тези мерки, епидемията не се овладява, екипът предлага по-строги. Няма конкретно число на брой заразени или заети легла", уточни той. 

Кацаров е на мнение, че досегашните мерки са достатъчно строги. "Практически сме в локдаун", отсече той. А по думите му следващата по тежест мярка била всеки да си остане у дома, независимо дали има сертификат или не. 

"Като цяло здравната система се справя добре, което се дължи на по-добрата организация и правилното планиране през лятото, на натрупания опит в болниците, на новите ковид отделения. Що се отнася до сигналите за липса на легла - обсъждаме го ежедневно. Засега здравната система се справя. Няма проблем да се хоспитализират и да се лекуват хората. Затова можем да преминем през кризата и без пълен локдаун", твърди Кацаров, въпреки че призна, че реанимационните места са почти напълно изчерпани в цялата страна. 

Той отказа да коментира дали 1500 на 100 000 души болни е приемливо число за локдаун, и добави: "Такива хипотези като "Какво ще стане, ако има повече гъби в гората? Ами, ще има гъби в гората", "Нали не искате да се затворите вкъщи?". 

Кацаров не искал да отправя заплахи и да внушава страх. "Не искам да правят нещо от страх, а като съзната потребност за себе си, близките си и обществото", коментира той по отношение на ваксините. Разчитал на разума на обществото, за да се пречупи кривата на заболеваемостта. 

Попитан за съвпадането на пика на ковид вълната и изборите, Кацаров коментирал, че в такава ситуация най-лесно се яхвали настроенията. 

"Премиерът Янев и президентът Радев подкрепят адекватни мерки, не подкрепят починали хора", каза министърът. 

На въпроса за неизпълнението на Националния план, приет от ведомството през юли, Кацаров обясни, че той се изпълнявал. "В момента сме в локдаун", повтори той. 

Справка на Lupa.bg сочи обаче, че редица публични места от плана при тъмночервена заболеваемост трябва да бъдат затворени в момента, както и детските градини, в случай, че 100% от персонала им не е ваксиниран и се допускат само малчугани на имунизирани родители.