Кацаров: Сертификатът за преболедували Covid става валиден за 1 година

Новини
10:54 - 21 Октомври 2021
3300
Кацаров: Сертификатът за преболедували Covid става валиден за 1 година

Сертификатът за преболедували ще бъде валиден 1 година, а не 6 месеца както беше досега. Това ще стане вероятно още в рамките на днешния ден, обясни на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването министър Стойчо Кацаров. Другият важен акцент бе, че ведомството ще договори една цена за пробонабиране при безплатните антигенни тестове.

Допитахме се до експертния съвет за имунология  сертификатът за преболедуване да бъде 12 месеца. Получихме 2 становища – от Експертен съвет по епидемиология, днес ще получим становище от Експертен съвет по клиинчна имунология. Двете становища ни уведомяват, че единодушно приемат срокът на сертификата може да бъде удължен от 6 до 12 месеца.

Това стана ясно на пресконференцията, което бе потвърдено от здравния министър Стойчо Кацаров. 

И двете становища подкрепят тази възможност.

На базата на тези експертни становища още днес ще бъде готова заповедта, обясни Кацаров.

Взехме решение сертификатът, след първата доза да е валиден като сертификат за 1 месец до времето за втора доза. Ако сте поставили първа доза, получавате веднага документ, че сте получили игла, обясни здравният министър.

"Разбираме, че има неясноти и въпроси относно мерките. В контакт сме непрекъснато с хората, които трябва да прилагат новите мерки. По отношение за сертификатите за преболедуване поискахме мнение на експерти дали в рамките на нашата страна може да се приеме по дълъг срок от 6-месечния срок за преболедуване", така започна министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който дава пресконференция относно актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

За всички обекти, които са засегнати от новите мерки, здравното министерство ще даде карт бланш до неделя включително. Дотогава, при проверка от РЗИ и установяване на нарушение, те ще получават само предписание, не и глоба.

Здравното министерство ще осигури и на всички работодатели безплатни тестове, така че сутрин, работещите, които не са ваксинирани или преболедували, да могат да си правят тест, като той трябва да бъде извършен от сертифициран за това човек.

В държавната администрация също се въвежда зелен сертификат за работещите на гише, които обслужват хора, за да може да отидат на работа и да са безопасни за клиентите.

Дайте да се стегнем, да избегнем локдаун! Проблемът е огромен, леглата в страната са близо до максималния си капацитет. Ако не спазваме мерките, ще се стигне до много тежки последици, призова здравният министър.

Кацаров потвърди, че и ваксинираните се случва да се заразят. Да, това може да стане, но вероятността ваксинирани или преболедували да са източник на зараза е десетки и стотици пъти по-малък, така смятат учените, увери здравният министър.