Кацаш в Тел Авив и ти правят бърз тест за COVID-19 на летището

Желанието ни е да свържем отново Израел със света, каза Нетаняху при откриването на центъра

Актуални новини
17:49 - 09 Ноември 2020
2387
Кацаш в Тел Авив и ти правят бърз тест за COVID-19 на летището

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху откри днес център за бързи тестове за новия коронавирус със собствена лаборатория на основното летище в еврейската държава, който цели улесняването на пристигащите и заминаващите пътници, предаде Франс прес.

Разполагаме с иновативна система заедно с лаборатория, за да изследваме бързо пътници, които пристигат или заминават от летището, заяви Нетаняху и добави, че това би могло да помогне въздушният транспорт да се върне по-бързо, по-добре и по-ефективно към нормалното.

Желанието ни е да свържем отново Израел със света, каза Нетаняху, след като отказа да му бъде взета проба от лаборант, като посочи, че вече е бил тестван в кабинета си.

Съоръжението на летище "Бен Гурион" в Тел Авив позволява анализ на място на тестове на пътници, като резултатите ще са готови за 6 часа.

Цената на тест е 135 шекела (около 33 евро) за бърз резултат и 45 шекела (около 11 евро) за резултат след 14 часа, съобщи министърът на транспорта Мири Регев по време на церемонията. Резултатите ще бъдат вписвани и заверявани в "медицински паспорт", който ще позволява избягване на карантина, особено на Сейшелските острови и в Дубай.

След пик на броя на заразените с коронавирус през септември, заради който Израел се нареди сред най-тежко засегнатите от пандемията държави в света, властите наложиха карантина върху цялата територия на еврейската държава. Благодарение на това броят но новоустановените случаи в рамките на денонощие спадна под 1000. Оттогава ограниченията постепенно биват облекчавани.

В Израел, чието население е 9 милиона, са официално регистрирани 319 500 случая на зараза, а починалите са 2600.

Израел обяви днес, че ще изследва хора, пристигащи от Дания, за нов мутирал щам на коронавируса, тръгнал от датски ферми за отглеждане на норки, и ще изисква от тях да се карантинират, предаде Ройтерс.

Здравното министерство излезе с изявление след непотвърдени съобщения на "Ен12 Нюз" и други медии, че има подозрение, че трима израелци, върнали се от Дания, са заразени с новия щам на коронавируса. Здравното ведомство и регионалното командване на въоръжените сили са изготвили списък на завърнали от Дания пътници и от тази сутрин се свързва с тях, за да се извърши специално взимане на проби за коронавирус и тест за мутиралия щам.

От началото на пандемията границите на Израел са до голяма степен затворени за чужденци. Миналия месец Еврейската държава започна да облекчава условията на втората карантина, уточнява Ройтерс.