Къци Вапцаров взима 400 бона от държавата

Шоуменът получи субсидия от филмовия център и дебютира като режисьор с лентата "Добри родители"

Нещо за четене
13:20 - 04 Юли 2020
14871
Къци Вапцаров взима 400 бона от държавата

Повелителят на Колелото на късмета Къци Вапцаров извади късмет и ще дебютира като режисьор с подкрепата на държавата. Той ще застане зад камерата на предстоящия пълнометражен филм „Добри родители“, на който е и сценарист. Къци мина през ситото на Националната художествената комисия за игрално кино към Националния филмов център (НФЦ). Той спечели субсидия за дебют, като се очаква финансовата комисия да му даде не по-малко от 400 000 лева.

Общата държавна сума за подкрепа на филмови дебюти е 420 000, а Вапцаров е единственият спечелил кандидат. Общо 3 887 000 лева дава НФЦ за български игрални филми на тазгодишната първа сесия, чиито резултати бяха обявени в края на юни. Някогашният шоумен, чието рождено име е Кръстю Георгиев Вапцаров, мечтае да заснеме дебют от 7 години, но досега не можеше да намери пари за финансиране, пише в. "Уикенд".

НФЦ ще финансира и 25-минутна екранизация на нашумелия разказ на писателката Здравка Евтимова „Кръв от къртица“. Режисьор и сценарист на късометражната лента ще бъде Милена Андонова. Общият бюджет на „Кръв от къртица“ заедно с още два класирали се филма е 150 000 лева, като кой колко получава от държавата ще стане ясно след решение на финансистите в НФЦ.

За пълнометражни филми, чийто бюджет е над 600 000 лева, са одобрени два проекта: „Стадото” на Милко Лазаров и „Ало“ на Стефан Командарев. За тях финансовата комисия към НФЦ трябва да разпредели общо 1 877  000 лева, показа проверка на „Уикенд“. Три проекта спечелиха в категорията „пълнометражен игрален филм с бюджет до 600 000 лв“. Това са „Черни пари за бели нощи” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Притури се планината” на режисьора Илиян Метев и „Диви ягоди” на Татяна Пандурска. Между тях трябва да бъдат разпределени общо 1 260 000 лева.

Подкрепа за развитие на сценарий ще получат няколко филмови проекта, които общо трябва да си разпределят 150 000 лева: адаптацията по романа на Рене Карабаш „Остайница”, която ще бъде заснета от Костадин Бонев, „Инвалид” със сценарист Калин Терзийски и продуцент Силвестър Силвестров, „Дъщерята на генерала” със сценарист Милена Фучеджиева и продуцент Галина Тонева, „Без крила“ на Ники Илиев и Башар Рахал, които са и продуценти. Те за пръв път получават държавна субсидия за кино.

Художествената комисия отхвърли и някои интересни на пръв поглед проекти, сред които идея за филм по книгата „Светове” на Владимир Зарев, който е и автор на сценария, екранизация на романа за Гео Милев „Една и съща нощ” на Христо Карастоянов, както и проекти на известни имена като Иля Велчев, Димитър Коцев-Шошо, Светослав Овчаров, Георги Дюлгеров, Яна Титова. Кино версия на сериала „Под прикритие” също няма да бъде подкрепена от държавата. НФЦ не даде рамо и на нов игрален филм на Мариан Вълев „Чалга“ по негов сценарий. Актьорът, известен като Куката, смяташе да се заеме и с режисурата.