Къде да се разходим на 3 март?

Пътешествие
17:58 - 02 Март 2021
10748
Къде да се разходим на 3 март?

Броени часове преди Националния ни празник 3 март, много българи се готвят за почивка. Тъй като синоптиците обещават времето да е приятно, денят ще е идеален за разходки.

Ако още не сте решили какво да правите в утрешния ден, ви даваме няколко идеи за хубаво прекарване на празника.

В случай, че сте в София и не ви се мърда от града, може да се насладите на парковете на столицата, както и на музеите, които ще приемат посетители безплатно през целия ден.

С вход свободен ще работят Регионалният исторически музей – София, Паркът музей „Врана“, Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – Галерията музей „Дечко „Узунов” и Галерия „Васка Емануилова”. 

С безплатен вход ще работи и Зоологическа градина – София.

Ако пък искате да се разходите извън града, може да се възползвате от красиви и интересни места в страната. Обикновено празникът се отбелязва на Шипка с тържества. Предвид пандемията, властите ни съветват да внимаваме с посещенията на подобни места, където се събират много хора. Около Шипка обаче има много красими места, които заслужават внимание.

Екопътека "Узана"

Екопътека "Узана" преминава през едноименната местност, която е и географският център на България. По екопътеката има въжен тролей, детска площадка, кътове за отдих, панорамна площадка, заслони. Едно от най-интересните места, особено за децата, е “Горското училище” – класна стая с дървени чинове и дъска, която се намира на открито в гората.

"Енинско ждрело"

Защитената местност "Енинско ждрело" заема площ с размер 11.8ха. Част е от землището на село Енина, община Казанлък, и е в рамките на резерват "Каменщица". Обхваща левия и десен скат на руслото на река Енинска. Преминаването по коритото на реката е истинско предизвикателство, разкриващо дивната красота на каньона.

Екопътека "Етър–Соколски манастир"

Трасето на пътеката минава през гориста местност и свързва двата популярни туристически обекта. Екопътеката е подходяща за преминаване през всички сезони, а маршрутът е лек и приятен.

Идеи за разходка около София

Крепостта Боженишки урвич

Крепостта е разположена само на 80 км. от София в посока Ботевград. Пътят до там е относително добър и крепостта лесно се намира. Тази крепост е важна част от отбранителната система в самия край на Второто българско царство.

Геопарк Искър-Панега

Екопарк Искър Панега е перфектното място за релакс и разходка около София. Намира само на час от София, малко преди входа на град Луковит. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща.