Къде е дядо Неофит и защо патриаршеският престол в "Св. Ал. Невски" стои празен? (СНИМКИ)

Негово Светейшество не се е появявал публично един месец и това породи слухове, че е болен и е на легло

Актуални новини
21:35 - 23 Ноември 2023
8804
Къде е дядо Неофит и защо патриаршеският престол в "Св. Ал. Невски" стои празен? (СНИМКИ)

Патриарх Неофит не се е появявал публично един месец, а през последните дни Светият Синод в почти пълен състав проведе важни срещи с президента Румен Радев и с високопоставени политици и дипломати и отсъствието на Негово Светейшество породи отново слухове, че той е болен и е на легло. Тревогите за здравословното състояние на 78-годишния патриарх се засилиха днес, след като почти всички митрополити участваха в тържествената литургия за храмовия празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а патриаршеският престол в църквата остана празен.

На 23 ноември Българската православна църква почита паметта на светия благоверен княз Александър Невски.

Светата литургия в катедралата бе възглавена от Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с митрополитите: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, с Велбъждския епископ Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, протойерей Владимир Тишчук - представител на руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, с храмовото духовенство и столични свещеници, с протодяконите Александър Нешев и Деян Коруноски, и с дякони. 

По време на причастния канон проповед за живота на светия Александър Невски произнесе ставрофорен иконом Костадин Гаврилов. Мнозина православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Богослужбата завърши с многолетствие за българския патриарх, за Светия синод на БПЦ-БП и за всички, празнуващи днес православни християни. В края на светата литургия митрополит Григорий благослови православните християни и ги поздрави с празника на патриаршеската ни катедрала.

Светата литургия за храмовия празник на "Св. Александър Невски" бе възглавена от Великотърновския митрополит Григорий

Досега патриарх Неофит винаги е присъствал на храмовия празник на патриаршеската катедрала, а когато здравословното му състояние не позволява лично да отслужи литургията, той седи на престола или пък е прав, но е подпиран от духовници. На днешния празник и това не се случи, което притесни миряните, присъствали сутринта на тържествената литургия.

Вчера Светият Синод разговаря с президента Румен Радев в Синодалната палата. Срещата отново се проведе в отсъствието на патриарх Неофит, който винаги досега е приемал държавния глава.

В срещата с Румен Радев участие взеха владиците Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Президентът Румен Радев се срещна вчера с почти всички членове на Светия Синод, но не и с патриарха

По време на срещата президентът Радев открои историческата роля на Българската православна църква както за съхраняването на националната ни идентичност и постигането на църковна независимост през епохата на Възраждането, така и за самото възстановяване на българската държавност. Обща бе позицията, че отстояването на българския национален интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо наследство изискват единение в усилията на всички държавни институции и Светия Синод на БПЦ.

Същия ден, малко по-късно същите владици разговаряха и с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски по негова молба. В разговора участва и Йордан Цонев, председател на бюджетна комисия в парламента.

Делян Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за Църквата. Председателят на ПГ на ДПС пое ангажимента да бъде осигурена и обезпечена дейността на българската църква чрез закона за държавния бюджет, както и съдействие по всички теми, поставени от Светия Синод.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев също разговаряха с част от владиците

На срещата се очертаха конкретните възможности за оказване на подкрепа от страна на държавата, свързана с предстоящото приемане на държавния бюджет за 2024. Архиереите благодариха  за оказваната подкрепа лично на него и на държавата по време на пандемията от коронавирус и до сега.

Председателят на ПГ Делян Пеевски и председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев потвърдиха подкрепата си за обезпечаване на църквата, за да може да осъществява своята духовна и просветителска дейност. Както и подкрепа за ремонт на строителни дейности на православни храмове.

Последната публична проява на Негово Светейшество беше точно преди месец - на 25 октомври, когато той прие кмета на София Йорданка Фандъкова, чийто мандат изтичаше тогава. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия.

Срещата на патриарх Неофит с кмета Йорданка Фандъкова преди месец бе последната публична проява на Негово Светейшество до момента

През този месец дядо Неофит направи три обръщения към българския народ, но без да се появява публично. Те бяха публикувани на сайта на Българската патриаршия. Негово Светейшество поздрави хората с Деня на будителите на 1 ноември, на 15 ноември отправи обръщение по случай началото на Рождественския пост, а на 21-ви - поздрави православните българи с Деня на християнското семейство - Въведение Богородично.

Патриархът е с разклатено здраве от години и миряните се надяват, че неговото отсъствие от публичния църковен живот се дължи единствено на нестабилното време и на виреещите вируси, а не че той е с влошено здравословно състояние и е болен на легло. Празният патриаршески стол днес на тържествената литургия обаче логично повдига въпроса как се чувства дядо Неофит и дали след месец ще ръководи поредицата от празнични богослужения, които започват на Бъдни вечер - 24 декември, продължават на следващия ден - Рождество Христово, след това на Нова година и приключват на Богоявление и Йордановден - на 6 и 7 януари.