Къде е Джак Ма? Милиардерът изчезна

Топ
12:17 - 04 Януари 2021
2964
Къде е Джак Ма? Милиардерът изчезна

Спекулации за местонахождението на китайския милиардер Джак Ма потресоха света, след като бизнесменът не се е появявал публично повече от два месеца, съобщава yahoofinance.com.

Основателят на Alibaba не участва и в последния епизод на собственото си шоу за таланти - в него се дава шанс на начинаещи африкански предприемачи да се състезават за част от общия награден фонд от 1.5 млн. долара.

Ма трябваше да бъде част от журито, но беше заменен от изпълнителен директор на Alibaba на финала през ноември, пише британският Telegraph. Неговата снимка също така беше свалена от уебсайта. Говорител на Alibaba каза, че Ма не е могъл да участва в съдийската комисия "поради конфликт в графика", според Financial Times.

Финансовата бизнес империя на Ma - Ant Group, е под наблюдение от Пекин още откакто Ma произнесе противоречива реч в Шанхай на 24 октомври, в която критикува китайската регулаторна система, че задушава иновациите, и оприличи глобалните банкови правила на "клуб на старите хора". "Днешната финансова система е наследството на индустриалната епоха, каза Ма в речта си. Трябва да създадем нова за следващото поколение и младите хора. Трябва да реформираме сегашната система."

Малко повече от седмица по-късно IPO-то на Ant (оценено на рекордните 37 млрд. долара), което вече беше получило зелена светлина от китайския финансов надзор, беше спряно. Американският инвеститор ветеран Марк Мобиус заяви, че този ход цели да ограничи разрастването на финансовите институции. "Вярвам, че китайското правителство се намеси, защото осъзна, че трябва да регулира тези компании, за да не... станат твърде големи", каза той пред CNBC.

Китайските власти започнаха антимонополно разследване на Alibaba в края на декември и разпоредиха на Ant Group да преструктурира дейността си.

Ма е дарил милиони маски на Европа, САЩ и Световната здравна организация в опит да спре пандемията от коранавирус. Милиардерът се занимава и с благотворителна дейност, като фондация "Джак Ма" се фокусира върху области на образованието, предприемачеството, лидерството на жените и околната среда. Фондацията е разпределила или обещала повече от 300 млн. долара, пише Forbes.