Къде е най-опасно и лесно заразяването с коронавируса?

Здраве
18:30 - 25 Март 2021
8760
Къде е най-опасно и лесно заразяването с коронавируса?

Ново проучване на немски учени от Техническия университет в Берлин разкри кои са най-рисковите места за заразяване с коронавируса и при какви мерки заплахата се увеличава. Оказва се, че ресторантите далеч не са най-опасните публични пространства за инфектиране, дори при максимален капацитет на столовете и масите. 

Най-лесно става заразяването във фитнес залите, големите спортни комплекси, гимназиите и изненадващо, в плувните басейни. Не толкова струпването на много хора, а наситеността на аерозолни изпарения от човек или хора, преносители на SARS-CoV-2 е от значение за разпространението му.

Учените разкриват следното: Ако човек с маска, пазаруващ в супермаркет, носи коефициент на заразяване 1, това означава, че максимум още един човек би бил инфектиран, ако той е болен. За сравнение, в офис средата, при 50% намален капацитет на работещите в нея, при неносене на маска, тази стойност скача до 8.

Това означава, че работата в офис за 8-часов работен ден увеличава риска 8 пъти пред пазаруването в голям магазин. В същото време, посещението на театрален спектакъл при 30% заетост на местата и при носене на маска носи риск 2 пъти по-малък, отколкото в супермаркета.

Изключително важно е и каква е дейността на определеното място - дали там се мълчи, дали се говори, пее или се спортува. Така, например, при фитнес залите рискът е изключително висок заради голямото изпускане на аерозолни частици и респективно, вдишването им от здрав човек.