Къде изчезва четвъртата велика пирамида ?

През 18 век имало още едно огромно съоръжение в Гиза

Мистика
16:04 - 01 Декември 2020
8572
Къде изчезва четвъртата велика пирамида?

Пирамидите на платото Гиза в Египет се смятат за едно от чудесата на планетата. Целият свят се възхищава на тяхната хилядолетна история и невероятно архитектурно съвършенство, както и на изумителните тайни, които крият тези древни паметници. Трите основни пирамиди в Гиза се наричат ​​велики и все още се сочат като фараонски гробници, независимо че в тях не са откривани мумии.

Съществуват доказателства, че е имало поне още една Велика пирамида. Изтъкнатият датски изследовател и морски капитан Фредерик Норден твърди в своите трудове, че е видял четвъртата със собствените си очи. През 1737-1738 г. по молба на краля на Дания - Кристиан VI, той заминава за Судан, като пътува през целия Египет. По време на това пътуване капитанът описва пътешествието си и прави скици на паметниците на древната египетска архитектура. Цялата тази информация е внимателно събрана след смъртта му и публикувана посмъртно под формата на книга със заглавие „Пътуване до Египет и Нубия“.

Според Норден четвъртата Велика пирамида е направена от черен камък, здрав като гранит. Фредерик пише, че основните пирамиди са разположени на югоизток и изток от Гиза и са точно четири. Наблизо има малки пирамиди, които не означават нищо в сравнение с Великите. Според Норден Черната пирамида е висока повече от 150 метра. В нея няма гробници и храмове, но този паметник е важен по друга причина.

На самия връх на четвъртата пирамида имало колосален кубовиден камък, който някога може да е служел за пиедестал. Датчанинът признава, че не е сигурен в това и е възможно този камък да е бил няаква статуя. Самата пирамида е направена от нещо като черен гранит, но камъкът е по-светъл, с жълтеникав оттенък. Черната Велика пирамида е била разположена на запад от останалите три и е образувала права линия с тях.

Забележително е, че много други изследователи са говорили за Голямата черна пирамида. Египтолози и представители на официалната наука отказват да признаят това и напълно отричат ​​съществуването на такъв паметник. Световната общност лесно вярва на тези думи, тъй като четвъртата пирамида наистина не се среща никъде. Също така няма отломки, които да са останали от нея. Ако обаче Фредерик Норден, който никога не е уличаван в лъжа или измама, не заблуждава и черната пирамида наистина е съществувала, тогава къде е изчезнала тя?