Къде? Синята зона поскъпва

Актуални новини
16:05 - 23 Януари 2022
4147
Къде? Синята зона поскъпва

Платеното паркиране на леки автомобили в т.нар. синя зона в Добрич ще поскъпне от един лев на 1,20 лева за час, а на лекотоварните до 2,5 тона, както и на микробусите - от два на 2,40 лева за час.

Това предвиждат промени в общинската наредба за организацията и безопасността на движението, които са предложени за обществено обсъждане. Таксата за престой на превозно средство на наказателен паркинг също се увеличава - от лев на 1,20 лева за час. Цената на служебния абонамент за платено паркиране за месец нараства от 60 на 90 лева, пише БТА.

Работното време на синята зона обаче се намалява и ще действа между 8.00 и 17.00 часа, а не до 18.00 часа, както досега, според предвижданите промени в наредбата.

Въвежда се и нова система за централизирано управление на синята зона като заплащането ще става чрез електронен талон, който ще може да бъде закупен в обекти, определени със заповед на кмета на общината, или чрез мобилно приложение.

Така служителите в синята зона занапред ще имат само контролни функции и няма да издават касови бонове. За шофьорите се запазва възможността да заплащат таксата чрез есемес.

Утвърдената организация на движение на моторните превозни средства в Добрич трябва да се спазва, а регистрираните нови автомобили непрекъснато се увеличават, нараства и трафикът, както и случаите на неправилно паркиране, пояснява кметът Йордан Йорданов мотивите за промените. В доклад до Общинския съвет, който ще бъде разгледан през февруари, кметът отбелязва и че таксите в синята зона не са променяни от нейното въвеждане през 2011 година.