Къде скри Путин яхтата за 700 млн. евро? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Баровският морски съд се опитва да избяга от ареста си в Италия

Русия
17:50 - 07 Ноември 2023
6944
Къде скри Путин яхтата за 700 млн. евро? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Яхтата ”Шехерезада”, която според редица руски независими кизточници е собственост на диктатора Путин, се опитва да се измъкне от италианско пристанище. Тя е била пусната на вода от док, където е била ремонтирана. Това съобщи Мария Певчих, от Фондация за борба с корупцията в Русия. Според нея яхтата има намерение да се измъкне в открито море, погазвайки санкциите.
 
Певчих отбелязва, че вътрешните ремонти по кораба са завършени, а мачтата е удължена. Това означава, че въпреки санкциите някой е платил няколко милиона евро за работата, подчерта тя, цитирайки експерти.

Знае се още, че екипажът на „Шехерезада“ все още не е уволнен и чака разпореждане накъде да поеме. Италианските власти вече са уведомени и се очаква да предприемат съответните мерки, включително и арест, ако се наложи.

Ако Шехерезада успее да избяга, това ще бъде най-големият позор, който можете да си представите.

Най-сериозният удар върху санкционната политика на ЕС, смята Певчих. Това не трябва да се случи. Не можете да върнете на Путин яхтата му; това е просто лудост“, написа Певчих на страницата си в Twitter. Италианската финансова полиция арестува „яхтата на Путин“ през май 2022 г., когато корабът беше в пристанището на Марина ди Карара.

От ведомството не уточняват името на собственика на Шехерезада, отбелязвайки, че имат достатъчно информация за връзката на яхтата с високопоставени представители на руското правителство. Поддръжниците на Алексей Навални твърдят, че действителният собственик на кораба е Владимир Путин и пуснаха доказателства за това. В един от материалите се разкрива, че всички членове на екипажа са служители на ФСБ (наследника на КГБ, д.р.). Това не е първият път, когато тази яхта е на вода от началото на руската инвазия в Украйна.

През май 2022 г. "Ню Йорк Таймс" писа, че екипажът на кораба се готви да излезе в морето, за да изведе „Шехерезада“ от санкциите, но опитът бе осуетен.

Яхтата на Путин струва около 700 млн евро. Тя е супер луксозна, а приборите за хранене и тоалетните и банните аксесоари са обилно позлатени.