Къде сме ние? Люксембург обяви безплатен градски транспорт

Социалната екстра от този тип във Великото херцогство е първата в света

Новини
11:30 - 01 Март 2020
2634
Къде сме ние? Люксембург обяви безплатен градски транспорт

Жителите на Люксембург има за какво да са благодарни на държавата си. От днес обществения транспорт в страната е напълно безплатен. Така Люксембург е първата страна в света, която предлага подобна услуга на цялата си територия, разказва Франс прес.

"Доволни съм, това е добра екологична мярка. Да не се налага да купуваш карта (25 евро) всеки месец улеснява живота", коментират хората, след като вече са опитали какво е да не даваш пари за билети и карти. 

Повечето са убедени, че това е най-ефективната мярка хората да слязат от колите и да ползват обществения превоз или велосипедите. 

Автоматите за билети постепенно ще бъдат изтеглени, но на гарите ще останат пунктове за билети за международни пътувания и за първа класа за влака в Люксембург (единственото изключение от безплатните билети).

Тази събота е и последен работен ден на гишето на централната гара.

Служителите ще трябва да бъдат преквалифицирани. Те се безпокоят, че още не е ясно какво ще стане с тях.

Безплатният превоз, определян като важна социална мярка, ще спестява на 40% от домакинствата (т.е. тези, които използват обществения транспорт) средно по 300 евро годишно.


Мярката е част и от плана за мобилност, целящ да намали задръстванията във Великото херцогство, където хората се движат основно с колите си.