Кадиев за Външно: Това е погром, бозата е пълна и международна

Политика
11:19 - 16 Април 2024
3024
Кадиев за Външно: Това е погром, бозата е пълна и международна

Случващото се във Външно министерство е погром. Бозата е пълна и международна. 

Така бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Станишев" Георги Кадиев коментира последните скандали във властта. Ето как той вижда ситуацията: 

Случващото се във Външно министерство е погром.
В петък външният министър излиза в отпуск и отива в Черна гора, предполагам, за да си прибира някакъв багаж.

Назначава за заместващ една от зам.-министърките. Вечерта в петък обаче тя е уволнена от премиера Главчев, заедно с другия зам.-министър, който чака агреман за Лондон.

Въпреки обещанието към външния министър, че той ще си назначи зам.-министрите, отново в петък вечерта Главчев без негово знание назначава Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева.

Моите извинения, но и двете са много, много далеч от външно министерство. Ангелиева е бивш депутат, после 10 години консул в Лондон и после 5 години в търговското представителство в Лондон. Полк. Митева е кадрови военен.

Доколкото разбирам, един от исканите от министъра за зам.-министри е Петко Димитров, стар дипломат, бивш посланик в ЮАР и Южна Корея и много по-висока топка.

И така, когато става кризата Иран-Израел в неделя, външният министър е неоткриваем в Черна гора, двете зам.-министърки са паднали от небето и единствено третата зам.-министърка изразява позицията на министерството.

Отделно, поведението на министъра наистина е необяснимо. Няма никаква логика да откажеш сутринта среща с висш американски дипломат и после след натиск да я направиш в 17:00 следобяд. Няма логика да подмениш и орежеш почти цялото изказване на Втората конференция на високо равнище, посветена на сигурността в Черно море, което са ти подготвили експертите, като изоставиш позиции, които министерството защитава от години. Няма логика и да си с изключен телефон в неделя по време на такава криза.

В резултат на всичко това, Външно министерство стана за смях, с активното участие на Борисов, Главчев и министъра, на когото дори нямаше време да му запомним името.

За капак, сега президентът Радев като нищо ще откаже смяната.
Бозата е пълна и международна.