Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света

Новини
18:40 - 01 Октомври 2022
4805
Кадиров: Москва трябва да обмисли употребата на ядрено оръжие

Москва трябва да обмисли използването на ядрено оръжие с ниска мощност в Украйна след голямо ново поражение на бойното поле. Това заяви ръководителят на руския регион Чечня Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс.

В съобщение в Telegram относно загубата на Русия на нейната крепост Лиман в Източна Украйна, Кадиров написа: "По мое лично мнение трябва да се предприемат по-драстични мерки, чак до обявяването на военно положение в граничните райони и използването на ядрени оръжия".

Той говори ден след като президентът Владимир Путин обяви анексирането на четири украински региона - включително Донецк, където се намира Лиман - и ги постави под руския ядрен чадър, като каза, че Москва ще защитава земите, които е завзела "с цялата си сила и всички възможни средства".

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, включително тактически ядрени оръжия с нисък капацитет, които са проектирани да бъдат разгърнати срещу противникови армии.

Други висши съюзници на Путин, включително бившият президент Дмитрий Медведев, предположиха, че Русия може да се наложи да прибегне до ядрени оръжия, но призивът на Кадиров беше най-ясен.

Влиятелният владетел на кавказкия регион Чечня е активен защитник на войната в Украйна, като чеченските сили са част от авангарда на руската армия в Украйна.