Кадиров праща нов отряд чеченци

Актуални новини
14:30 - 14 Август 2022
5629
Кадиров праща нов отряд чеченци

Нов отряд от доброволци, обучени в Руския университет за специални сили, напусна Чечня за територията на специалната военна операция. Това съобщи в канала си в Телеграм ръководителят на републиката Рамзан Кадиров.

"Още един контингент доброволци замина днес за зоната на специалната военна операция в Донбас от международното летище в Грозни, носещо името на героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров. За щастие, благодарение на изключителните преподаватели на Руския университет на Специалните сили, доброволците са добре обучени за бързо и ефективно решаване на оперативни задачи", се казва в съобщението.

Руският университет на специалните сили е първото и единствено частно учебно заведение в Руската федерация, което предоставя професионално обучение на специалните сили. Създаден е чрез частни инвестиции на площ от повече от 450 хектара в град Гудермес, вторият по големина в Чечня, и представлява многофункционален комплекс от 95 сгради и конструкции, оборудвани с най-новите специални решения за информационни технологии.

В университета се провежда огнева, тактико-специална, въздушнодесантна, планинска подготовка, както и обучение на бодигардове и военни журналисти.

Според Русия, обучаваните в Чечня доброволци от специалния отряд "Ахмат", командван от секретаря на Съвета за сигурност на Чеченската република и помощник на Кадиров Апти Алаудинов, заедно с втория корпус на Народната милиция на ЛНР вече са освободили повече от 40 населени места в Луганската народна република, включително Лисичанск, и сега в Соледар.

Председателят на парламента на Чеченската република Магомед Даудов съобщи през юли, че от 24 февруари, във войната в Украйна са участвали и повече от 10 000 бойци от Чеченската република, завършили университетския курс за специални сили.

Припомняме, че в началото на юли Кадиров обяви задачите си в Украйна.

Той заяви, че приоритетната му задача по време на специалната операция в Украйна е била да унищожи остатъците от терористите, които са избягали от Чеченската република.

Според Кадиров, въпреки че съюзническите сили са освободили цялата територия на ЛНР, специалната операция за чеченците все още "далеч не е приключила".

В края на юли се появиха спекулации, че всички бойци от батальона "Запад-Ахмат" ще останат в Чечения.