Кадиров: Синовете ми са на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Украйна
14:41 - 20 Октомври 2022
2553
Кадиров: Синовете ми са на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров, който по-рано твърдеше, че непълнолетните му синове са били изпратени на война в Украйна, публикува видео, в което се твърди, че децата му са участвали в боевете на украинска територия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Синовете на Кадиров Адам, Ели и Ахмат са на 14, 15 и 16 години. Ръководителят на Чечения, който активно участва в руската инвазия в Украйна (макар и самият той да не е в Украйна), твърди, че те са "отишли на линията на съприкосновение", където в момента "текат ожесточени боеве".

"Ахмат, Ели и Адам се приближиха до позициите на врага и осигуриха огнево прикритие за настъпващите бойци", пише Кадиров в своя канал в "Телеграм"

На публикуваното видео се чува стрелба, а тийнейджъри стрелят, включително и от гранатомет, в посоката, от която идват изстрелите. Те са имали възможност да стрелят и с други видове оръжия.

По-рано самият Кадиров заяви гордо, че синовете му се готвят да заминат на фронта.

Конвенцията на ООН за правата на детето, която Русия е ратифицирала, задължава държавите да предприемат всички възможни мерки, за да гарантират, че лица под 15-годишна възраст не вземат пряко участие във военни действия.

Руските служители, отговарящи за правата на децата, досега не са коментирали твърденията на Кадиров за изпращане на синовете му на фронта.

Би Би Си няма как да провери дали синовете на Кадиров действително се намират в Украйна на фронта.

Самият Кадиров на 1 октомври заяви, че Москва трябва да обмисли използването на ядрено оръжие с ниска мощност в Украйна след поредното голямо поражение на бойното поле. .

В съобщение в "Телеграм" след загубата на Лиман в Източна Украйна, Кадиров написа: "По мое лично мнение трябва да се предприемат по-драстични мерки - чак до обявяването на военно положение в граничните райони и използването на ядрени оръжия".