Кадиров стана генерал- полковник

Владимир Путин го е информирал за повишението в новото звание

Русия
17:21 - 05 Октомври 2022
1999
Кадиров стана генерал-полковник

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров, който наскоро критикува руските генерали, включително началника на генералния щаб, се похвали в своя канал в "Телеграм", че е удостоен с званието генерал-полковник. Днес той има рожден ден - навършва 46 години, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Това е третото му генералско звание, ако информацията се потвърди. Според открити данни той става генерал-майор от милицията през 2009 г. на 33 години, през 2020 г. преминава в Националната гвардия и запазва званието генерал-майор, а месец след началото на войната в Украйна става генерал-лейтенант. Над генерал-полковник е само армейски генерал, каквито са министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов.

Според Кадиров президентът Владимир Путин, към когото той се обръща през последните месеци с искане за по-решителни действия във войната с Украйна, го е информирал за повишението в новото генералско звание.

"Президентът на Русия ме удостои със звание генерал-полковник. Указът е издаден под номер 709. Владимир Владимирович лично ме информира за това и ме поздрави", каза Кадиров в съобщение в канала си в "Телеграм".

Припомняме, че тази седмица Кадиров обяви че трима негови непълнолетни синове - на 14, 15 и 16 години ще бъдат изпратени да се бията на фронта в Украйна. 

Самият Кадиров на 1 октомври заяви, че Москва трябва да обмисли използването на ядрено оръжие с ниска мощност в Украйна след поредното голямо поражение на бойното поле. .

В съобщение в "Телеграм" след загубата на Лиман в Източна Украйна, Кадиров написа: "По мое лично мнение трябва да се предприемат по-драстични мерки - чак до обявяването на военно положение в граничните райони и използването на ядрени оръжия".

Също така на 3 септември Рамзан Кадиров със загадъчен пост в социалните мрежи намекна,че планира да си вземе дълга почивка или дори да се оттегли, но по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи думите му и каза, че засега чеченскитя лидер е на поста си.

На 27 юли Путин награди Кадиров с орден "Александър Невски" за приноса му в социално-икономическото развитие на Чечения. Орденът "Александър Невски" е едно от най-високите руски отличия.

Самият Кадиров се изказваше често и съобщаваше новини от фронта в Украйна, като обявяваше превземането на ключови градове и обекти като падането на Мариупол, Северодонецк и Лисичанск, както и предаването на бойците от завода "Азовстал". Чеченските формирования играят важна роля във военните действия в Украйна.