Кадровик на Темида попиля Гешев: Да си лабилен и невъздържан не значи да си смел

Обвинител №1 използва прокуратурата за лични цели, да си ходи, призова Георги Кузманов

Политика
15:19 - 12 Юни 2023 (обновена)
4742
Кадровик на Темида попиля Гешев: Да си лабилен и невъздържан не значи да си смел

Гешев използва прокуратурата за лични цели, не сме му давали вот на доверие за това. Това обяви Георги Кузманов на заседанието на ВСС, един от четиримата вносители на предложението за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор в началото на същинските прения.

Георги Кузманов заяви, че няма как Гешев да не се стреснал и афектирал от станалото, но това не значило, че поведението му е нормално.

"Ако е имал сериозен стрес, човек търси специализирана помощ, а не прави публични изказвания", каза Кузманов. И добави, че на практика с израза той признал, че "не е направил нищо, за да го почисти".

Кузманов се допитал до доц. Деляна Денчева от СУ какво значи боклук, която му обяснила, че това било негативна метафора.

"Лабилният главен прокурор не е равно на смелия. Той не може да изпълнява повече функциите на главен прокурор", обяви Кузманов. 

Според Гергана Мутафова Гешев е задал линия на поведение на прокурорите в страната. Калина Чапкънова пък заяви, че с изречените думи от него са били нарушени принципите за толерантност и вежливост, регламентирани в етичния кодекс на магистратите. 

Прокурор Огнян Дамянов заяви, че писмото, което Гешев е получил на летище "София", не звучи заплашително. "Това писмо прилича на кореспонденция на двама ортаци. Фигурите са тъмни и нечисти. Не съм искал оставката на главния прокурор, защото знам, че няма да я даде", обясни Дамянов.