Кафенетата за марихуана в Нидерландия отново отвориха

Правителството се опасява, че тоталното им затваряне ще насърчи незаконната търговия с наркотици

Новини
12:30 - 18 Март 2020
2716
Кафенетата за марихуана в Нидерландия отново отвориха

Нидерландските потребители на канабис получиха добри новини днес, когато страната отново отвори известните си „кофишопове“ само два дни, след като ги затвори заради страха около коронавируса, пише Daily Mail.

Сексклубовете и публичните домове в квартала “Червените фенери” в Амстердам обаче ще останат затворени до 6-ти април.

Консумацията на канабис в самите кафенета, които често имат специално проветриво помещение, за да могат клиентите да пушат, ще бъде забранена. В резултат, потребителите ще могат да купуват канабис единствено за вкъщи.

След обявяването на забраната от правителството, с която се закриха много предприятия, ресторанти и всички холандски училища, десетки опашки от хора се появиха пред кофишоповете в рамките на минути в неделя.

Клиентите особено в Амстердам, Айндховен, Утрехт и Хага се наредиха на дълги опашки, за да се запасят за потенциално продължителната карантин, която ги очаква.

Опашки имаше и в Рьормонд, близо до границата с Германия, на фона на опасенията, че германското правителство ще затвори границите си с Нидерландия, тъй като тя вече въведе строг контрол за тези, които пристигат от Франция, Австрия, Швейцария, Люксембург и Дания считано от понеделник.

Канабисът на теория все още е незаконен в Холандия, но притежанието на 5 или по-малко грама е декриминализирано през 1976 г., като част от т.нар. “политика на толерантност”.