Кафето като лукс: Изпечените зърна с рекорден връх на цените за последните 50 години

Ще трябват години за нормализиране на пазара

Актуални новини
11:00 - 16 Декември 2024
1147
Кафето като лукс: Изпечените зърна с рекорден връх на цените за последните 50 години

Цената на кафето не дава признаци, че скоро ще спре да се покачва, а според анализатори ще са необходими години за нормализиране на пазара.

Фючърсите за сорта арабика с доставка през март миналата седмица достигнаха ниво от 7,67 долара за кг, което е най-високо им ниво от близо 50 години. За последен път арабиката, най-популярния сорт кафе в света, е била толкова скъпа през 1977 г., когато сняг унищожава реколтата в голяма част от плантациите в Бразилия.

Сортът, популярен заради мекия си и деликатен вкус, съставлява около 60-70 на сто от глобалния пазар на кафе. Основно се ползва за приготвяне на еспресо и подобни бариста стилове.

Фючърсите за сорта робуста, характерен със силния си горчив привкус, достигнаха рекордни нива в края на ноември и оттогава задържат цена.

Като основна причина за поскъпването на кафето се посочват сушата, високите температура и факта, че пазарът е зависим от относително малко региони.

След петрола кафето е втората по обем стока, търгувана на световните борси. Притесненията за цените през 2025 г. идват от недобрите очаквания за реколтата в Бразилия, най-големият производител в света. През август и септември страната беше обхваната от най-тежката суша от 70 години насам.

"Историята показва, че цените на кафето ще тръгнат надолу, когато доставките се подобрят, а запасите нараснат", посочва Дейвид Оуксли, икономист към "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) по въпросите на климата и борсово търгуваните стоки. "Обикновено този процес отнема години, а не месеци".

Търсенето на кафе рязко се увеличи през последните години заради нарастващото потребления в Китай, а в същото време производството изостана, посочва Си Ен Би Си.

Подобно на какаото, кафето се отглежда в относително тесен тропичен пояс, а ключовите производители са Бразилия, Колумбия, Виетнам и Етиопия, казва Оле Хансен, анализатор на "Саксо банк" (Saxo Bank).

"Тази концентрация го прави особено уязвимо на лоши метеорологични условия, особено в Бразилия и Виетнам, които общо произвеждат 56 на сто от кафето по света", допълва той.

Министерството на селското стопанство на САЩ обяви в доклад, че очаква добивите на кафе в Бразилия за пазарната година 2024/25 г. да спаднат с 5,8 на сто и да възлязат на 66,4 милиона тона (в 60-килограмови торби), или 45,4 милиона торби арабика и 21 милиона торби робуста.

Това е пети пореден сезон, в който добивите на кафе в Бразилия разочароват заради екстремни метеорологични условия, посочва Карлос Мера от нидерландската "Рабобанк" (Rabobank). По думите му в сектора растат опасенията, че промените на климата скоро ще направят невъзможно нормалното отглеждане на кафе, а това само ще повишава цените.