Кафето удължава живота
„Всеки повод да пием вода е добър. Каквато и да е водата – тя е полезна. Това, по което младите хора се различават от по-възрастните е, че имат по-голям процент на съдържание на вода в тялото си. Това е и един от белезите на младостта”, заяви кардиологът проф. Сотир Марчев в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия. Лекарят подчерта, че самият той пие „прекрасната рилска вода”, която тече от чешмите в София.
По думите му той до обяд пие по три кафета. „Първото кафе го пия веднага след ставане. Тогава мисля какво трябва да свърша през деня, какви са важните неща. Второто кафе има социална функция – него го пия с колегите на работа, с които обсъждам служебните задължения. Третото кафе при мен е вместо десерт на обяд. При хората, които пият по средно три кафета на ден, има 30 процента по-ниска сърдечно-съдова смъртност от тези, които не консумират тази топла напитка. Тези, които пият и безкофеиново кафе - също живеят доста по-дълго”, подчерта той.
Професор Марчев обясни, че кафето удължава живота ни, защото хората, които го консумират, имат в стомашно-чревния си тракт една полезна бактерия повече, спрямо тези, които не консумират напитката. „Тя стои цяла нощ в стомаха ни и очаква да изпием топлото си кафе. Тя се храни с полифенолите, а не с кофеина в кафето, и ни помага да имаме по-малко сърдечно-съдови инциденти”, обясни кардиологът.
Той препоръча сутрин да се закусва. "Малко храна рано сутрин спестява големи преяждания по-късно през деня. Освен това тези, които закусват сутрин - са по-слаби, по-здрави, по-рядко развиват диабет", каза проф. Сотир Марчев.