Как американците стъпиха на Луната преди 50 г. (ГАЛЕРИЯ)

На 16 юли 1969 г. мисията "Аполо 11" извърши исторически полет

Едно време
11:58 - 16 Юли 2019
2165
Как американците стъпиха на Луната преди 50 г. (ГАЛЕРИЯ)

Това се случи точно преди 50 години - на 16 юли 1969 г. трима американски астронавти излетяха към Луната от Флорида, където двама от тях днес ще се срещнат, за да отбележат годишнината от старта на мисията им "Аполо 11", съобщи Франс прес. НАСА организира тази седмица редица инициативи, за да съживи историческото отиване и връщане на Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс до и от Луната.

Нийл Армстронг почина през 2012 г., но другите двама астронавти, съответно на 89- и 88-годишна възраст, ще се срещнат в часа на изстрелването на кораба им - 13 ч. и 32 мин. по Гринуич, в космическия център "Кенеди", за да бъдат лансирани честванията.

На екипажа бяха нужни 4 дни, за да стигне до Луната. Лунният модул "Ийгъл" с Армстронг и Олдрин на борда се прилуни на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно - в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпи на лунната повърхност.

На 21 юли 1969 г. Армстронг стъпи на лунната повърхност


Майкъл Колинс остана в капсулата в окололунна орбита "Колумбия" - транспортното средство за връщане на Земята. "Знаехме, че ако поради някаква причина те не успеят отново да излетят, аз не мога да сторя нищо - каза той в Ню Йорк в края на месец май, по време на едно от многобройните събития с неговото участие по повод годишнината. - "Колумбия" не можеше да се прилуни, аз не можех да им се притека на помощ."

Екипажът на "Аполо 11" - Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс


Публичните появи на Бъз Олдрин са по-редки, но той все пак участва в гала събитие миналия уикенд в Калифорния във връзка с годишнината. Олдрин имаше здравни проблеми и съдебни разправии с децата си поради финансови причини, но ще е безспорната звезда на честванията, тъй като е вторият човек, стъпил на Луната.

Първият отпечатък от човешки крак на Луната

Едва четирима от 12-те души, които са го направили, все още са живи. От последната мисия "Аполо" през 1972 г. човек не е изпращан на Луната. Там бяха изпращани единствено роботи. 

Президентът на САЩ Ричард Никсън посреща астронавтите след приземяването им в Тихия океан

Парад в Ню Йорк през 1969 г. след успешната мисия на Аполо 11