Как циганите превърнаха "Казамоника" в най-мощната мафия в Италия?

Властите поставиха базираната в Рим ромска група от 1000 души наравно с Коза ностра, Ндрангета и Камора

Свят
18:00 - 25 Януари 2024
9781
Как циганите превърнаха "Казамоника" в най-мощната мафия в Италия?

Върховният съд на Италия неотдавна официално определи Казамоника като най-новата мафия на Ботуша. Властите поставиха базираната в Рим циганска група от 1000 души наравно със сицилианската Коза Ностра, калабрийската Ндрангета и неаполитанската Камора.

Туристите в Рим, които искат да видят Колизеума и фонтана ди Треви, рядко се осмеляват да стигнат до Vicolo di Porta Furba. Тясна улица, облицована с невзрачни модерни апартаменти, в мрачните предградия на града. Дори местните жители рядко стигат до пищната, облицована с камък къща на номер 55L, скрита в края на улицата

Именно там Джузепе „Битало“ Казамоника изгради кокаиновия си бизнес и лежеше на златен трон. Той се хвалеше, че крие 10 милиона евро в стените.

Казамоника е свободна конфедерация от около 40 родствени фамилии, често носещи фамилното име Казамоника. Организацията изпълнява всички изисквания, за да се превърне в мафия в югоизточния край на Рим. Тя използва насилие и заплахи, за да измъкне пари от бизнеса, докато действа като лихвар и доставя около половината кокаин на града.

„Повече от всичко терорът и омертата, вдъхновени само от тяхното име, им спечелиха статут на мафия“, каза полицейски служител. Той помогна за вкарването на десетки членове в затвора в операция, наречена „Gramigna“. Това е италианскат дума за упорит вид канабис. „Точно като Casamonicas, той е добре вкоренен и трудно се измъква“, каза офицерът.

Обявявайки семейството за мафия, Върховният съд позволи на съдиите да ги удрят с по-дълги присъди. Те ще са подложени и на тежки условия на изолация, които да им попречат да управляват империите си от затвора.

„Крайно време беше. Казамоника бяха третирани като  крадци на кокошки в Рим в продължение на 40 години. Градът не искаше да признае, че има проблем с местната мафия“, каза Нело Трочиа, автор на книга за мафията. След като се преместиха в столицата през 60-те години на миналия век, семейство Казамоника първо търгуваха с коне.

След това те се захванаха с търговията с наркотици, често доставяни от калабрийската Ндрангета. Без главен кръстник, семействата в клана управляват собствения си бизнес, но си оказват подкрепа, когато са заплашени от външни врагове.

Това, което споделят, е любовта към лукса и хазарта в Монте Карло. Те пълнят домовете си с полилеи и фалшиви римски статуи. Състезават се с ферарита из Рим, докато мъжете колекционират Rolex, а жените им харчат богатства за пластични операции.

„Те публикуват всичко това в социалните медии. По този начин изпращат съобщението: „Това сме ние. Не можете да направите нищо по въпроса“, твърдят полицаи. Доказателство за тяхната власт в Рим беше отказът на повечето свидетели, призовани в последните съдебни процеси, да свидетелстват. 

Съдилищата се бореха да намерят достатъчно смели преводачи, за да преведат ромския език, говорен от членовете на Казамоника в подслушвани телефонни разговори.

Листенца от рози хвърчаха от хеликоптер, а оркестър изпълняваше легендарната музика от филма „Кръстникът” – така през август 2015 г. бе изпратен в последния си път 65-годишният Виторио Казамоника, известен член на клана „Казамоника”, свързван с трафик на наркотици, изнудване и проституция.

Голяма снимка на Кацамоника, облечен в папски одежди и носещ лозунга „Кралят на Рим“, беше окачена пред църквата край италианската столица, където се проведе опелото.

Погребението на мафиотския бос от Рим предизвика политически спор в Италия. Матео Орфини от ръководството на управляващата Демократическа партия дори написа в Twitter: „Никога повече. Рим не може да бъде обезобразен от онези, които биха искали той да се превърне в декор от „Кръстникът”.


Джузепе „Битало“ Казамоника е друг водещ член на клана. Той излежава 16 години затвор. Известен е с многобройните си любовни афери, както и с приятелството с известни футболисти и увлечението по часовниците Rolex.

Сестра му Лиляна Казамоника също е в затвора. Тя е наркотрафикантка, известна с насилието и агресията си.

Герино „Пеле“ Казамоника спечели прякора си заради футболните си умения. В затвора той беше заснет, докато се опитва да прегази журналиста и писател Нело Трочия през 2019 г., наричайки го „доносник“.

47-годишният Салваторе Казамоника, също в затвора, беше подслушван, докато участва в мафиотска среща на върха за постигане на мир сред наркотрафикантите в Рим през 2017 г.