Новини
12:39 - 11 Юли 2021
2615
Как да гласуваме с машина

Днес с машина ще се гласува в 9401 секции в страната, които са с над 300 избиратели. По две машини ще има в секциите с над 425 избиратели. Така в големите секции ще могат да гласуват по двама души едновременно.

Гласуването започва в 7 ч и приключва в 20 ч. Когато в 20 ч пред изборното помещение има избиратели, които не са упражнили правото си на вот, гласуването може да продължи до 21 ч.

ЦИК съветва първо да разгледате таблото пред секцията със списъка с партиите, коалициите и независимите кандидати. Техните номера започват от 1. Идеята е да сте подготвени предварително с номера на партията, коалицията или независимия кандидат, за които искате да гласувате.

По същия начин се информирайте предварително и ако искате да отбележите преференция - имената на кандидатите в кандидатските листи започват от 101 и могат да стигнат до 132. Целта е да не се образуват опашки пред секциите и да няма забавяне. Спазването на дистанция и носенето на маска е задължително.

Когато влезете в секцията, покажете личната си карта на член на комисията. Той ще открие името ви в избирателния списък и ще ви даде смарткарта за гласуване с машина. Поставете я в устройството със златния чип нагоре. Натиснете картата, докато усетите леко щракване. Така ще активирате машината. На екрана ще видите надпис “Моля, изчакайте”. След това ще се зареди електронната бюлетина, която има две страници. Ако вашият избор се намира на втората страница, трябва да натиснете бутона “следващ” в долната част.

Гласуването става чрез натискане с пръст в квадратчето с номера на избраната партия. Изборът ще се отбележи с Х и ще стане по-тъмен от останалите. По същия начин се отбелязва и преференция за даден кандидат в кръгчетата.

След като сте гласували, трябва да натиснете бутона “преглед” в долния край на екрана. Ще видите името на избраната партия и това на предпочитания кандидат от листата, ако сте отбелязали преференция. Ако това е вашият избор, трябва да натиснете бутона “гласуване”. Ако се окаже, че не сте отбелязали правилно избора си, можете да го промените с бутона “промени избора” в средата на екрана. Така ще се върнете на първата страница на е-бюлетината и ще можете отново да направите своя избор. После натиснете бутон “гласуване” и машината ще разпечата разписка с вашия вот.

Важно е да прегледате отбелязания вот и след това, ако сте сигурни, че той е посочен правилно, натиснете бутон “гласуване”. Причината е, че ако веднъж е натиснат бутонът “гласуване”, няма възможност за промяна на избора за разлика от хартиените бюлетини, където избирателят има право да получи втора. При машинното гласуване обаче можете да променяте вота си неограничен брой пъти, стига да не сте натиснали бутона “гласуване”.

Избирател ще има право на втори опит за гласуване с машина, когато не е успял да го направи за 5 минути и устройството се е изключило. Трябва обаче да е положил усилия, а не просто да е стоял пред машината. Ако обаче става дума за допусната грешка при вече натиснат бутон “гласуване” и разпечатана разписка с вота, няма как да се даде възможност за втори опит, тъй като гласът вече е отчетен от машината.

След като сте натиснали бутон "гласуване" изчакайте да се принтира цялата разписка и не я дърпайте, преди устройството да е приключило работа. След това я сгънете с текста навътре. Извадете картата от машината и я дайте на член на СИК, а разписката пуснете в непрозрачната кутия.

Всеки избирател може да провери дали машината правилно е отчела вота му в контролната разписка. Можете да сравните дали уникалният криптографски хеш идентификатор на машината съвпада с този, разпечатан и поставен на видно място в секцията.