Как да имаме здрави нокти

Красивите ръце на жената са нейната визитна картичка

Бюти
14:16 - 03 Януари 2020
3448
Как да имаме здрави нокти

Красивите ръце на жената са нейната визитна картичка. Всяка дама мечтае за здрави и красиви нокти, но малцина са късметлийките, които могат да се похвалят с изряден маникюр. 

Следвайте нашите 15 съвета, за да имате добре поддържани и здрави нокти:

1. красивите нокти прекрасно допълват поддържаните ръце, за това грижата за ноктите и кожата на ръцете трябва да са постоянни. Здравият нокът трябва да е силен, еластичен и здрав. Структурата се определя наследствено, но може да се променя под въздействието на външни фактори (околната среда, храненето, неправилна грижа, особености на работата). За здравето на ноктите, храненето трябва да е пълноценно, а продуктите трябва да са разнообразни и съдържащи необходимите витамини и минерали.

2. Витамин А е необходим за растежа и укрепването на ноктите (съдържа се в черния дроб, маслото, доматите и морковите). Витамин В подпомага усвояването на белтъците, който също е необходим за растежа им ( съдържа се в зелето, бирената мая,  яйчния жълтък, покълналите пшеничени зърна). Йодът също подпомага растежа (съдържа се в морските водорасли, спанак). Силицият е важен за еластичността и твърдостта на ноктите (намира се в зеленчуците). Калцият подпомага твърдостта на ноктите (съдържа се в млечните продукти). Желязото е необходимо за структурата и формата на ноктите. Сярата предотвратява възпалителните процеси, важна е за образуването на на ноктите ( съдържа се в зелето, лука, краставиците).

3. Маникюр се препоръчва да се прави най-малко по веднъж на две седмици

4. Използвайте само качествени козметични продукти, лакочистителите не бива да съдържат ацетон. Той силно изсушава пластините.

5. За здравето на ноктите се препоръчва да се намазват с подхранващ крем през нощта.

6. Не бива ноктите да са постоянно лакирани. В идеални случай лака трябва да се смаля вечер и да се оставят ноктите да отдъхнат поне за два дена на всеки пет, преди отново да се лакират. 

7. Пожълтяването на ноктите може да почистите, като ги намажете с резен лимон. Това не само ги изсветлява, но и ги укрепва.

8. Приемът на продукти, съдържащи желатин подпомагат растежа и здравината. Ако се вземат 1 месец, след един месец курсът може да се повтори.  

9. Честа причина за разслояването на ноктите е недостигът на калций. Той е нужно да се приема заедно с витамин D в олио иначе трудно се усвоява. Но преди да започнете какъвто и да било прием е добре да се консултирате с лекар.

10. Не се препоръчват бани със сода.

11. Винаги при извършването на домашна работа ползвайте ръкавици.

12. При чупливост на ноктите са полезни бани от топло растително масло, в което са доба вени няколко капки витамин А и лимонов сок. Правете го веднъж – два пъти в седмицата. Също така помагат и бани от растително масло и ябълков оцет, смесени в равни дози.

13. Укрепващо действие на ноктите оказват бани със затоплен зехтин, в който да добавени няколко капки сок от лимон.  

14. Полезно е да се втрива в пластините оцет, лимонов сок, сок от червена боровинка, бяло и черно грозде.

15. Ръцете е най-полезно да се мият с вода със стайна температура. От студената, кожата се напуква и  започва да се лющи, става твърда, а от горещата се дехидратира, изсушава и става по-груба.