Как да избегнем консервантите?

Общество
22:30 - 28 Август 2021
6476
Как да избегнем консервантите?

Да купуваме само храни, които не съдържат консерванти, може да се окаже голямо предизвикателство. Въпреки това, с малко желание и упоритост, може да го постигнем. На какво да обърнем внимание при пазаруване и при приготвяне на храната?
 
1. Добре е да знаем защо храните съдържат консерванти и да преценим доколко са необходими. Месото и млечните продукти съдържат консерванти, за да ги предпазят от появата на вредни, болестотворни бактерии. При други храни консервантите служат само за удължаване на срока на годност или за подобряване на цвета.

2. Да научим имената на вредни консерванти и да ги премахнем от менюто си. Прочетете етикетите на всички храни, които сте закупили и когато е възможно, избягвайте следните консерванти: калиев нитрит, калиев нитрат, бутилиран хидроксианизолът, бензоат, нитрити, сулфити и сорбати, бромати, карагенан, неестествени бои, глутамати, моно- и диглицериди.

3. По-добре храни, на които е изписано "консерванти" на етикета, чийто производител е показал, че трябва да се внимава , отколкото храни, на чийто етикети пише: "изцяло натурални", тъй като те въпреки това може да съдържат добавки.

 4. Търсете храни, които използват естествени техники за консервиране - като тези с оцет, сол, захар, цитрусови киселина, и храни, които са мариновани, замразени или естествено опушени.

5. Пазарувайте в магазини с по-голямо разнообразие. Там е най-вероятно храните да са пресни и има избор от органични храни и такива без добавки. Обикновено продуктите, които са поставени на острови в магазините, са с по-ниско качество. Бъдете внимателни с тях. Най-евтиното също трябва да буди подозрение.

6. Купувайте местни продукти, отгледани от български земеделски производители или от пазарите на земеделските стопани в региона ви. Тези храни е по-вероятно са без консерванти. Магазините за деликатеси и гурме също могат да предлагат разнообразие от храни без синтетични подобрители.

7. Измийте добре под течаща студена вода всички плодове и зеленчуци, за да се отървете максимално от бактерии, пестициди, хербициди и химически добавки. Някои храни бързо се развалят, ако са без консерванти, така че трябва да се съхраняват при препоръчаната температура, в добре затворени контейнери, за да се увеличи срокът им на годност.

8. Следобедна ви закуска да се състои от пресни плодове и зеленчуци, вместо от купени от магазина, предварително опаковани продукти.

 9. Превърнете любимите си рецепти в такива без консерванти. За целта заменете продуктите, които имат много химически добавки с пресни, непреработени храни. Попълнете килера си с продукти, които не са преработени – непреработено брашно, морска сол, нерафинирана захар. Използвайте нерафинирани подсладени храни като меласа и натурален пчелен мед, вместо изкуствени подсладители. Заместете купените от магазина подправки, които често съдържат много химически съставки, с ароматни, пресни или сушени билки.

10. Отгледайте собствени билки в саксии в закрити помещения или на открито в градина. Това е сигурен начин да знаете, че ядете чисти храни. Съществуват различни градинарски техники, които могат да ви позволят да опазите градината си от нежелани вредители и така да отгледате органично произведени храни.