Как да намалим "лошия" холестерол

Добавки с артишок и бергамот могат да помогнат за намаляването му

Актуални новини
11:31 - 06 Февруари 2022
5076
Как да намалим "лошия" холестерол

Много от хората имат проблеми с "лошия" холестерол , заради неправилно хранене, застоял живот или затлъстяване. Наличието му е един от признаците за лошо състояние на кръвоносната система.

Изследване, публикувано в списание Nutrients, показа, че добавки с артишок и бергамот могат да помогнат за намаляване на нивата на "лошия" холестерол само за 2 месеца. Освен това се наблюдава значителною намаляване на обиколката на талията.

В проучването участват шестдесет възрастни, които са разделени на две групи. Едната получава добавки с артишок и бергамот, а останалите получават плацебо. Сравняват се показателите след един месец и после след още един на общия холестерол и LDL холестерола, които представлява липопротеин с ниска плътност и се определя като "лош" или "вреден". Оказва се, че при тези, които са приемали добавките, нивата на LDL холестерола са по-ниски. Също така се наблюдава намаляване на обиколката на талията и висцералната мастна тъкан (около вътрешните органи) при същата група. Като дори и при другите доброволци се отбелязва известно намаляване при талията.

Бергамотът е до известна степен екзотичен за българската трапеза. По-популярно е етеричното масло от бергамот, а поради специфичния си вкус цитрусовият плод се прибавя като сок към коктейли или към ястия и десерти за овкусяване.

Артишокът също не е много популярен в българската кухня. За храна се използват листата, стъблата и цветните кошнички преди цъфтеж. Има много разнообразни рецепти с него. По-ранни изследвания също отбелязват, че консумацията на артишок води до намаляване на холестерола. Причината учените търсят в съдържащото се в него вещество цинарин.