Как да пазим нашата планета?

Актуални новини
13:35 - 22 Април 2021
3037
Как да пазим нашата планета?

Днес е Денят на Земята, а какво по-подходящо време от това да си припомним как да пазим нашата планета. Изгорелите автомобилни газове в атмосферата и индустриалната промишленост, която непрекъснато замърсява водите и почвата, са сред основните заплашващи фактори за околната среда и нашето здраве.

Има лесни начини, с които всеки отделен човек би могъл да допринесе за опазването на Земята:


1. Да засадим дърво

Всички сме чували за поверието, че човек е задължен в рамките на живота си да посади поне едно дърво. Да се замислим обаче колко от нас и хората около нас наистина са го правили. Дърветата представляват белите дробове на нашата планета. За нещастие увеличаването на земеделските площи и индустриализацията засилват темповете на намаляването на горите.

2. Да пестим водата

Понякога приемаме водата за даденост и не се замисляме колко скъпа ни е тя. Ако спираме кранчето, докато мием зъбите си можем да спестим 15-20 литра вода дневно. Също така вземането на душ вместо вана ни пести два пъти повече вода.

3. Да преосмислим начина си на транспорт

Един от основните замърсители на околната среда са вредните емисии от автомобилите. Когато времето е добро, можем да изберем колелото или градския транспорт за придвижване до работа. Друг вариант, ако все пак предпочетем колата, е споделеното пътуване с познат или колега.

4. Да помислим за електричеството

Ако всички започнем да използваме енергоспестяващи крушки, това ще е равносилно на премахването на милион коли от пътя. Можем да ги използваме поне в банята, коридора и килера. Също така, ако гасим компютъра и други устройства през нощта ще спестим електроенергия, без изобщо да усетим.

5. Да перем икономично

Друг лесен начин е ако перем икономично. Например, като пускаме пералнята само когато можем да използваме пълния ѝ капацитет и употребяваме по-често икономични програми. Друг лесен трик е да ползваме прах за пране, подходящ за по-ниски температури.

6. Да избягваме пластмасата

По-голямата част от пластмасовите бутилки не се рециклират, а оставането им под земята и разграждането им отнема хиляди години. Вместо да купуваме вода в пластмасови бутилки може да използваме филтър за пречистване на вода и по този начин да помогнем на природата. 

7. Да ограничим вредните за околната среда продукти

Опазването на планетата чиста започва от собствения ни дом. Хубаво би било, ако ограничим използването на вредни химикали в ежедневието си. Също така може да избягваме приборите за еднократна употреба и да използваме пазарски чанти от плат или от друг материал за многократна употреба.

8. Да предадем старите електроуреди за скрап

Оставянето на старите електроуреди до кофата за смет е изключително вредно за околната среда и за нашето здраве. Вместо това е добре да ги предаваме за рециклиране. Преработката на ненужните и остарели уреди е от голямо значение за опазването на нашата планета.