Как да пестим ток по празниците?

Гответе с тенджери под налягане, а във фурната печете ястията в керамични или стъклени съдове, съветват от ЧЕЗ

Актуални новини
13:24 - 19 Декември 2019
2697
Как да пестим ток по празниците?

"ЧЕЗ Електро България" АД препоръчва на клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Това съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ Електро България" АД.

Статистиката сочи, че подготовката за празничните дни значително повишава потреблението на ток. Използването на повече и за по-дълго време електрически уреди за приготвяне и съхранение на храна, отопление през студените дни, осветление и украса, характерни за периода, ще се отрази и върху размера на месечните фактури, отбелязват от дружеството. Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20 процента от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството.

Малки и съвсем лесни за изпълнение промени в ежедневните навици могат значително да намалят разхода на енергия при приготвяна на храна. Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа.

Близо 20 процента икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20 градуса, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15 процента електроенергия.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5 процента, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома. Тези с по-нисък клас на ефективност консумират годишно около 150 квтч електроенергия по време на постоянната готовност за работа. Избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност, съветват от ЧЕЗ. Използването им може да намали значително сметките за ток.