Как да преживеем жегата

Новини
10:19 - 28 Юни 2024
1196
Как да преживеем жегата

Лятото встъпи в правата си - и с високи температури, и астрономически. Време е да се спасяваме от жегата – кой както може и смята за правилно.

За да се чувстват комфортно, повечето хора имат нужда от околна температура от 20 до 25 градуса. По-високите показатели вече са вредни. В горещите и задушни помещения тялото се прегрява и ако рязко се повиши вътрешната ни температура, започват сериозни проблеми. Жегите провокират нарушения на кръвообращението и сърдечно-съдовата система, повишава се кръвното налягане, появяват се главоболие и световъртеж, нарушават се метаболитните процеси, обострят се хроничните заболявания, пише "Труд".

Топлината е и стрес за тялото. Колкото по-висока е температурата, толкова по-силен е кислородният глад. Мозъкът не получава достатъчно храна, от което следват безсъние, лошо настроение, повишена умора, раздразнителност, нервни сривове и дори агресия. В такава ситуация концентрацията и скоростта на реакция са намалени, така че е по-добре да избягвате пътуването с кола в жегата, да ограничите психическия стрес и да отложите решаването на важни проблеми.

Следващата стъпка е да коригирате диетата и лекарствата си. За да предотвратите дехидратация, трябва да пиете много течности, да се въздържате от солени храни, които задържат вода в тялото, да избягвате излагането на слънце в горещо време и престоя в задушни помещения.

Тревожни симптоми в жегата са главоболие, виене на свят, втрисане (студена пот), умора, слабост, зачервяване на кожата, задух, гадене. Не трябва да ги пренебрегвате, защото понякога тежкият топлинен удар може да доведе до необратими последици за здравето и дори до смърт. Между другото, при ниска влажност топлината се понася по-лесно, но рискът от дехидратация се увеличава. Високата влажност затруднява изпаряването на потта и жегата се понася по-трудно – човек „лепне“ и диша тежко.

Защитата на тялото от прегряване е доста проста. Трябва да избягвате физическата активност, да носите лятна шапка, широки светли дрехи от естествени тъкани, винаги да имате вода със себе си и да пиете на малки порции. Трябва също да избягвате алкохола и тежката храна.

Не бива да включвате климатика на ниски температури, особено след като сте били навън в жегата. Не стойте на течение. Ако сте на плаж, избягвайте внезапно потапяне в студена вода. Много студен душ или ледени напитки могат да нанесат повече вреда, отколкото да помогнат. По-добре е, ако е възможно, през деня да стоите в затворено помещение, стига да не е прекалено тясно и задушно, а вечер да се разхождате в паркове, където дърветата и водните площи осигуряват сянка и прохлада.