Как да се грижим за кожата през есента

Колкото по-студено става времето, толкова консистенцията на крема може да е по-плътна с увеличаване на есенциалните мазнини в него

Стил
14:07 - 04 Октомври 2024
2904
Как да се грижим за кожата през есента

Лятот приключи и есента дойде с пълна сила. През този сезон кожата изисква специално внимание. Необходимо е да се полагат специални, възстановителни грижи за кожата. Те трябва да бъдат с цел регенерация (възстановяване) - ексфолиации и пилинги; хидратация (овлажняване) - процедури като мезотерапия, скинбустери и използване на силно хидратиращи кремове; подхранване и укрепване - маски, мезотерапия с високо съдържание на витамини, колаген и други укрепващи кожата вещества.

Колкото по-студено става времето, толкова консистенцията на крема може да е по-плътна с увеличаване на есенциалните мазнини в него. Това обаче е много общо - кремовете трябва да се съобразят с типа кожа, защото мазнините в кремовете могат да създадат условия за оклузия и запушване на мастните жлези.

Смяната на един сезон с друг не оказва хормонални смущения в една здрава жена. Нарушаването на хормоналния баланс поради някакви причини оказва влияние върху кожата. Типичен пример е климактериума при жената. С настъпване на този период намаляват естрогените, което прави кожата по-суха, повяхнала, с повече бръчки. Хормоналният дисбаланс при жени, които не са в климактериум, води до поява на гнойни пъпки, пигментни петна, прекомерно окосмяване.

Слънчевите лъчи на лятото са оставили негативни последствия както върху кожата на лицето, така и върху кожата на тялото, върху косата и ноктите. Ходенето боси през лятото изсушава и напуква допълнително ходилата ни. Съществуващите мазоли и брадавици са станали по-големи. Правете ексфолиращи процедури на ходилата и омазнявайте с кремове с богата консистенция. Косата е по-суха, чуплива и без блясък. Използвайте интензивни, възстановяващи маски и серуми. Ноктите започват да се нацепват и чупят. В аптеките ще намерите подходящи форми за възстановяването им.

Независимо какви процедури правим за възстановяване на кожата, нейната красота е немислима, ако не пием много вода (минимум литър и половина), не приемаме "добри" мазнини (риба, зехтин) и микроелементи - желязо, калций, калий и витамини. Есента предлага голямо разнообразие на плодове и зеленчуци, които осигуряват всички тези вещества.