Как да се отървем от тъмните кръгове под очите

Там кожата е с около 40% по-тънка от всяка друга част на нашето тяло, което я прави особено чувствителна към всякакъв вид влияние

Стил
17:02 - 24 Януари 2023
4041
Как да се отървем от тъмните кръгове под очите

Кожата около очите е с около 40% по-тънка от всяка друга част на нашето тяло, което я прави особено чувствителна към всякакъв вид влияние. Появата на торбички и тъмни кръгове под очите е реакция на много различни влияния, от липса на сън до прекалено излагане на слънчеви лъчи. Ето най-честите причини за тъмни кръгове под очите и как да се справите с тях. 

Нарушения на кръвообращението

Както отбелязахме по-горе, кожата в областта под очите е много тънка, така че най-малкото натрупване на кръвни пигменти в тази област е особено забележимо. Те се натрупват там поради недостатъчна интензивност на кръвообращението и сгъстяване на кръвта. 

Какво да направите : на първо място - пийте повече вода, съсирването на кръвта често се случва именно поради липса на течност в тялото. Редовната физическа активност също ще помогне за нормализиране на кръвообращението - разбира се, една тренировка няма да изравни тена на кожата под очите, но в бъдеще може да помогне. 

Алкохол и тютюнопушене

Пиенето на алкохол и тютюнопушенето също са сред честите причини за тъмните кръгове под очите. Тези вещества не само влияят на кръвообращението, но и забавят производството на колаген и еластин в кожата, а също така причиняват дехидратация на кожата. Етиловият алкохол и продуктите от изгаряне на тютюна са истински катализатори на стареенето: кожата под очите става по-бледа, а тъмните кръгове стават по-забележими. 

Какво да направите : тук всичко е очевидно - откажете пушенето и минимизирайте консумацията на алкохол. 

Липса на сън

Можете да изброите последствията от хроничната липса на сън за дълго време и тъмните кръгове под очите са едно от тях. При липса на мелатонин в организма и хронична умора, съдовете се разширяват, което прави тъмните кръгове по-забележими. 

Какво да направите : Друг очевиден съвет е да подобрите състоянието на съня си. 

Ултравиолетови лъчи

Тъмните кръгове под очите могат да се появят не само поради нарушения на кръвообращението, но и поради пигментация. Пигментът меланин се натрупва в кожата, което причинява потъмняване на кожата под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Какво да направите : И тези тъмни кръгове ще бъдат много по-трудни за премахване, така че е най-добре да направите всичко, за да не се появят. За да направите това, трябва редовно да използвате слънцезащитен крем и не забравяйте за висококачествени слънчеви очила с очила с UV филтър.