Как да се пазим от джебчии?

Италия е държавата с най-голяма активност на уличните крадци, България учудващо е извън топ 10

Новини
23:20 - 03 Октомври 2023
6941
Как да се пазим от джебчии?

Противно на образа на самотния хитрец, който сте измислили в ума си, джебчиите често се обединяват в големи групи, за да следват жертвите си. Докато жертвата е разсеяна, техният съучастник ще се възползва от възможността да грабне предмети от неохраняеми джобове или чанти, като понякога стига дотам, че разрязва материала на чантите, за да получи достъп до съдържанието.

Ако непознат все пак се приближи до вас на улицата, огледайте се за потенциален съучастник, за да определите дали непознатият е добронамерен или има скрити планове. Помислете за транспортни центрове, оживени улици и всяко друго място, където очаквате да имате ограничено лично пространство. На тези места джебчиите знаят, че хората очакват известно ниво на контакт с непознати и затова е по-малко вероятно хората да забележат леки удари или блъскане. Освен това движението на жертвите е предвидимо.

Престъпникът може да синхронизира движенията си с ритъма на жертвата.

Друга причина, поради която джебчиите търсят жертви в райони с висок трафик е, че това обикновено са зони на преход. Ако слезете от влак в град, който никога досега не сте посещавали, ще ви трябва време, за да се приспособите към заобикалящата ви среда. Тогава удрят джебчии.

Хората са най-дезориентирани, когато преминават от една среда в друга. Екстремният пример е излизането от киносалон в средата на лятото, където преминавате от слаба светлина и силен звук към ярко слънце. Действията на джебчия не е задължително да се разглеждат като необичайни, тъй като умът не е установил какво е нормално.

Може да е лесно да свалите бдителността си в автобуса или метрото – поне не сте на улицата, нали? Може да си мислите, че човекът до вас се е блъснал във вас заради тълпата, но той може да се опитва да бръкне в джоба ви. Дръжте портмонето или портфейла си пред тялото си преден джоб или да виси на корема, а не на гърба и дръжте ръцете си здраво върху отвора, за да можете да усетите всичко, което се опитва да влезе вътре.

Вече знаете, че гледането с разсеяност и носенето на ценности са неща, които трябва да избягвате, но дали предпазливостта не ви пречи на първо място да бъдете обект на джебчии? Донякъде противоинтуитивно, пътниците също могат да се направят по-уязвими, като очевидно проявяват прекалено голяма защита към ценностите си.
Като постоянно потупвате джобовете си, за да проверявате портфейла си, вие сигнализирате на много внимателни джебчии, че джобът съдържа нещо ценно.

Джебчиите се възползват от факта, че хората често са готови да помогнат на другите и те ще използват това в своя полза. Например, един джебчия, работещ в екип, ще изпусне нещо, което ще предложите да вземете, докато вторият джебчия използва разсейването като възможност да открадне вещите ви.

В действителност единственият начин да гарантирате, че вашите неща няма да бъдат откраднати, е да не ги носите със себе си. Просто е.

Всички сме чували историите за Рио де Жанейро, Буенос Айрес и Сао Пауло, където престъпността е толкова голяма, че туристите почти неминуемо се превръщат в лесна плячка за множеството джебчии и други крадци.

Но отвъд историите за опасни бандити от бразилските фавели и ловки крадци от големите градове в Латинска Америка, всяка година хиляди и хиляди хора се сблъскват с кошмара да открият, че парите, телефонът и ценностите им са били откраднати, докато са в чужда държава.

Наскоро застрахователни експерти публикуваха специален доклад за това кои са европейските държави с най-много престъпна активност на уличните крадци.

За целта оттам сравняват данни от специализирани платформи за джебчииските кражби от петте най-добри туристически забележителности на всяка страна в Европа. С други думи, компанията събира гневните мнения на пътуващи за местата, където са ги обрали.

Европейския индекс на джебчиите показва, че държавата, където има най-голяма вероятност да бъдете преджобени, докато се възхищавате на забележителности, е Италия.

Посетители на Колизеума, Фонтана ди Треви и Пантеона в Рим, Дуомо ди Милано в Милано и Галерията "Уфици" във Флоренция посочват, че са им били откраднати пари и предмети в 1906 онлайн отзива за пътувания през 2022 г.

Това означава, че на всеки милион посетители в най-популярните туристически атракции на Ботуша има общо 463 споменавания за джебчийство, което е най-високият дял за държавите в Европа.

На второ място за най-голяма джебчийска активност се нарежда Франция, където всички пет топ забележителности са съсредоточени в столицата Париж. Там на всеки един милион посетители се падат по 283 оплаквания от туристи за обири.

Въпреки че е едва девета по брой посещения на туристи, Нидерландия се класира на трето място по брой на оплакванията от джебчии по водещите си пет туристически локации.

Испания се нарежда чак на шесто място в индекса въпреки репутацията на Барселона като своеобразен град на джебчиите. Столицата на автономната провинция Каталуния от години е позната като място, където туристите има огромен шанс да се разделят с ценните си вещи, но се оказва, че през последната година оплакванията от крадци в специализираните сайтове са намалели.

Ето я и челната десетка на държавите с най-много джебчии по ключовите си туристически атракции:

1. Италия

2. Франция

3. Нидерландия

4. Германия

5. Гърция

6. Испания

7. Португалия

8. Турция

9. Република Ирландия

10. Полша

Специалистите предупреждават туристите да са особено внимателни, когато става въпрос за шест туристически дестинации:

- Колизеумът в Рим

- Фонтан ди Треви в Рим

- Пантеонът в Рим

- Дуомо ди Милано в Милано

- Галерия "Уфици" във Флоренция

- Айфеловата кула в Париж