Как да се предпазим от вируса в колата?

Здраве
15:31 - 19 Март 2020
2310
Как да се предпазим от вируса в колата?

Може да не ви се вярва, но по волана на автомобила средно има 9 пъти повече микроби, отколкото по чинията на обществена тоалетна!

Отделно микроорганизми се въдят и по скоростния лост, по седалките, по повърхността на таблото, както и по екрана на инфоразвлекателната система и по различните бутони и други превключватели. Към това се добавя и близостта на пътуващите, което увеличава опасността от предаване на бацили по въздушно-капков път, пише autobild.bg.

Всичко това са идеални предпоставки за разпространението на новия Coronavirus Sars Cov 2. И дори ако пътувате сами в автомобила, пак има риск от заразяване заради контакта с едни и същи повърхности – защото според изследвания на университетите Грайфсвалд и Бохум щамовете на коронавирус оцелявали по няколко дни, а понякога и цяла седмица върху различни повърхности.

Как да се предпазим от Covid-19?

Внимавайте за хигиената в автомобила! Не оставяйте използвани носни кърпи в купето. Това не само изглежда гнусно, но и е прекрасен „развъдник“ за всякакъв тип болести.

Почиствайте редовно всички части по кокпита, с които има интензивен контакт – волан, скоростен лост, дръжки, тъчскрийнове. За защита от коронавируса по данни на Федералната служба за здравна информация (BZgA) обикновените домакински препарати са напълно достатъчни. Антибактериални почистващи средства и т.нар. „мокри кърпички“ от супермаркета нямат съществени предимства.

Дезинфекциращите препарати не са заместител на почистването

За да бъдете максимално сигурни, дезинфекцирайте отделните части. Особено ако принадлежите към рискова група (стари, болни) или имате съмнения, че в автомобила е пътувал заразен човек.

Важно е да се знае, че дезинфекциращите средства не премахват мръсотията и не са заместител на почистването. Освен това в автомобила не бива да се използват прекалено агресивни почистващи средства, тъй като те могат да увредят повърхностите в кокпита.

За волана и скоростния лост не използвайте препарат за кокпит, тъй като той ги прави хлъзгави. Почиствайте всички места, които докосвате с ръце! И най-важното – мийте си ръцете!