Как да си направим качествена маска с подръчни материали

Перете ги редовно, но най-вече следете за температурата при гладене - 170-200 градуса, а температура на пране да е 40 градуса

Новини
16:20 - 03 Април 2020
8997
Как да си направим качествена маска с подръчни материали

Предпазните маски за лице са проблем - или ги няма, или са скъпи, или пък не гарантират желаната от нас защита. Ще ми кажем как бихте могли да си направите сами маски - за 15 минути от подръчни материали, без кройка, дори и да нямате умения.

Материалите, необходими за маските, са лесни за намиране. Всеки има вкъщи стара тениска, която може да среже. Със сигурност ще се намери и малко ластик, пак от някоя стара дреха или бельо.

Измерете разстоянието от слепоочие до слепоочие и след това от очите до 4 см под брадичката.

Изрежете 2 правоъгълника от тениската (трико) с тези размери.

Оставете 2-3 мокри кърпички да изсъхнат и ги сложете между двата слоя трико. 90% от мокрите кърпички на пазара са направени от нетъкан текстил (полиестер) и ще филтрират въздуха добре.

Зашийте от четирите страни.

На късите страни направете по 3 малки прихлупвания на плата като гънки през 2 см и ги пришийте (първото прихлупване в средата). Така ще скъсите двете къси страни и ще се получи „издуване“ на маската в средата.

Прикрепете ластиците на късите страни.

Перете ги редовно, но най-вече следете за температурата при гладене - 170-200 градуса, а температура на пране да е 40 градуса.

Имайте предвид, че широкоразпространените маски НЕ предпазват на 100% от вируси, защото не прилепват плътно на лицето и обикновено не задържат частици с толкова малък размер.

От вируси близко до 100% може да Ви предпази единствено гумена маска с хубав филтър - тип противогаз - със защита и на очите.

Независимо от всички информации, включително и на СЗО, носенето от всички на маски в тази ситуация е прекрасна идея, особено ако маската е и качествена. Най-малкото – вирусоносителите ще си кашлят и кихат вътре в маските, няма да си пипат устата и така ще предпазят здравите.

Ако всички ходят с маски и си мият ръцете с обикновен сапун дори, всичко това ще свърши много, много бързо!

И не на последно място - не слагайте каквито и да е маски на бебета, освен по препоръка на лекар. Има опасност от задушаване!