Как да спасим Поморийското езеро от хората?

Куриози
13:23 - 09 Май 2023
2251
Как да спасим Поморийското езеро от хората?

Администрацията в Поморие отправя покана към местния бизнес за обсъждане на възможностите за намаляване на човешкото влияние в защитените зони на Поморийското езеро, съобщиха от Общината. Срещата ще се реализира във връзка с изпълняван от местната власт проект за опазване на соленото езеро и местообитанията на растения и животни в него.

Обсъждането и представянето на проекта пред местния бизнес ще бъде на 10 май от 13:00 часа в сградата на общинската администрация. "Отправяме покана към всички заинтересовани страни да присъстват и да вземат участие в дискусия за възможностите на местния бизнес да помогне за опазването на това богатство", анонсираха от Община Поморие.

Очаква се в дискусията да се включат предприемачи от секторите "Селско, горско и рибно стопанство“, "Добивна промишленост“, "Преработваща промишленост“ и "Хотелиерство и ресторантьорство“.

Припомняме, че проектът, за който е получено финансирането, е "Интегрирани мерки за осигуряване на принос към поддържане/подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата "Натура 2000", целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на територията на МИГ Поморие“. Той се изпълнява по Приоритетна ос "НАТУРА 2000 и биоразнообразие" на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ден след срещата с бизнеса, на 11 май, предстоят още две - с представители на гражданското общество, включително представители на НПО сектора, ангажирани с екологични проблеми на територията на МИГ Поморие и среща с представители на местни и регионални власти, отговарящи за идентифицираните по проекта екологични проблеми.