Как да спестим пари от пазаруването?

Общество
18:00 - 05 Август 2021
4333
Как да спестим пари от пазаруването?

Често, когато пазаруваме гладни, сме склонни да купуваме повече неща. Понякога пък харчим повече пари в магазина, само защото не сме си организирали списъка за пазар. При всички случаи има начини да спестим от пазара, стига да сме съсредоточени и организирани в ежедневието и купуването.

Опитайте да намалите разходите за сутрешното кафе. Разходите може да означава да се прескочи лукса - като сутрешното кафе на път за работа. Но ако не можете да изкарате без него, то по-добре си купете такова от кафемашина или от малко магазинче, а не от скъпи заведения или специализирани вериги. Така едно кафе може да ви струва около 0.50 лева, а не 1.50-2.00 лева.

Купувайте каквото можете в насипно състояние. Купуването в насипно състояние е просто начин да се спести. Обикновено продуктите в насипно състояние са с по-ниска цена от предварително пакетираните.

Проверката на цените на храните и стоките в големите вериги, чрез техните интернет страници може да ви ориентира къде е по-изгодно да пазарувате. Съставете си списък и пазарувайте, различни продукти от различни магазини.

Купете си по-евтини разфасовки на месо.

Често веригите предлагат намаление на месо, чиито срок на годност е пред изтичане. Това дава възможност да купите месо, което е по-евтино, напр, месо за готвене, което не означава, че е развалено. При готвенето на бавен огън с месото може да се сготви много вкусно ястие.

Бъдете внимателни при закупуване на органични храни. Ако имате намерение да плащате допълнително за биологични продукти, трябва да знаете какво получавате за парите си. Продукти, които претендират да бъдат биологични трябва да бъдат акредитирани от сертифициращ орган, така че проверете опаковката, за да се уверите, че не сте бил излъган.

Не отхвърляйте собствените марки на супермаркетите. Закупуването на собствени марки на магазините може да бъде много по-евтино, отколкото, марки на производители, като разликата в качеството между тях може да е незначителна. Това може да доведе до значителни икономии и може да откриете, че избягването на големите марки не означава компромис по отношение на вкус.

Посещението на ресторант е вероятно да се окаже в тежест на портфейла ви. Преценете ресторанта, който искате да посетите дали отговаря на вашите възможности. Дали за сумата, която сте склонни да отделите ще получите това, което очаквате.

Възползвайте се от обедните менюта или щастливите часове (“happy hour”), които предлагат някои ресторанти.

Възползвайте се от карти за отстъпки. Някои от супермаркетите, ресторантите и кафенета осигуряват карти с отстъпки за потребителите си. Издаването на такива карти обикновено е безплатно, но се запознайте с условията за ползване, за да може да извлечете максимална полза.

Внимавайте да не бъдете измамени с отстъпки. Специалните отстъпки като си купите две и получавате едно безплатно, неподозирано могат да натоварят бюджета ви. Обикновено потребителите смятат, че това е много изгодно и купуват, а в последствие оценяват, че това им е излишно в момента. Купувайте продукти, от които действително се нуждаете и има вероятност да могат да се съхраняват и използват, тоалетни принадлежности като пасти за зъби и шампоани са добър пример, както и тоалетна хартия.