Как да спим по-добре в жегите?

Стил
19:53 - 11 Август 2021
4888
Как да спим по-добре в жегите?

Летните месеци могат да са истински мъчителни по отношение на съня. Добрата новина е, че можете да направите някои неща, за да направите съня си по-дълбок и пълноценен въпреки жегата. 

Ето какво можете да направите, за да спите по-добре в жегата дори да нямате климатик. 

Вземете студен душ

Студеният душ помага да охладите тялото си. Когато тялото е добре охладено, механизмите на съня се задействат. Ако идеята да се изкъпете със студена вода ви плаши или не е по вкуса ви, пръскайте се със спрей бутилка със студена вода. Направете го непосредствено преди лягане, за да се освежите. Действа охлаждащо и носи облекчение преди да легнете в леглото. 

Изберете правилните платове и тъкани

Ако спите в чаршафи и облекло от синтетични материи, шансовете да прегреете са големи. Изберете естествени материи, като памука например, които да позволяват на кожата да диша и да попиват потта. Добре би било, ако изберете чаршафи от коприна или сатен, които имат допълнителен охлаждащ ефект. Ленът също е много подходяща материя през лятото. 

Ограничете кафето 

Намаляването на приема на кофеин може да ви помогне да спите по-добре през лятото. Кофеинът пречи на заспиването, особено ако е в големи дози и ако го приемате следобед и вечер. За да заспивате по-лесно е необходимо да намалите приема на кофеин, който пречи на механизмите на съня и допълнително усложнява спането в комбинация с жегата.