Как да удължите живота на обувките си?

Новини
13:32 - 29 Ноември 2021 (обновена)
3861
Как да удължите живота на обувките си?

Кожени обувки

 Кожата е доста деликатен материал, който лесно се поврежда. Кожените обувки изискват специално внимание, внимателно носене и подходяща грижа. Трябва да се почистват със специални продукти и мека гъба. Препоръчително е да премахнете замърсителите в същия ден, в който са се появили. За да направите това, можете да използвате обикновена топла вода и меко парче фланелена кърпа. Важно е да не позволявате кожените обувки да се намокрят твърде много, тъй като водата може да повлияе негативно на състоянието им.

След почистване на обувките от замърсявания, те трябва да бъдат изсушени. Това се прави при стайна температура, далеч от отоплителни уреди. Намачкан вестник може да се постави вътре в обувката, за да абсорбира излишната влага. Необходимо е от време на време да се третират кожени обувки с водоотблъскващи средства.

Не забравяйте да използвате лак за обувки от време на време, което е необходимо за запазване на външния вид на обувките. Просто не го прилагайте непосредствено преди да излезете навън, тъй като кремът няма да има време да се абсорбира в кожата. Използвайте специална четка за блясък на кожени обувки. Препоръчително е да съхранявате кожени обувки в картонена кутия. За да предотвратите деформацията им по това време, не забравяйте да поставите вътре в обувките хартия.     

Обувки от набук или велур

Обувките от набук или велур са трудни за поддържане. Затова са изисква внимателна грижа към тях. За да им се осигури дълъг живот, първата стъпка след покупката е да ги предпазите от замърсявания, влага и петна. Това може да стане с водоотблъскващ спрей и мека четка. Необходимо е да избършете обувките със суха четка и да ги напръскате равномерно. Материалът трябва да стане леко влажен, след което трябва да се изсуши за 12 часа. Благодарение на тази процедура обувките ще придобият защитен слой от всякакви замърсявания.

Ако обувките от  велур или набук са  замърсени, те могат да бъдат почистени със специални четки или фланелена кърпа. Ако замърсяването е мокро, обувките трябва да се изсушат. За да се отървете от петна, се препоръчва да използвате средство за отстраняване на петна. Упоритите петна се отстраняват с памучен тампон, потопен в амоняк.

Трябва да се отбележи, че велурените обувки са предназначени за сухо време. Не се препоръчва да го носите, ако трябва да ходите много. Не оставяйте обувки от велур или набук на пряка слънчева светлина, тъй като това е вредно за цветните пигменти. Ако цветът все още се нуждае от актуализиране, тогава можете да използвате специална боя за нанасяне.     

Източник: rabotnioblekla.bg